Curtea de Apel Bucuresti va relua, pe 27 ianuarie, dezbaterile din procesul in care PRM cere anularea Hotararii de Guvern privind delimitarea colegiilor uninominale, dupa ce acest dosar a fost suspendat de instanta prin trimiterea lui la Curtea Constitutionala.

Curtea Constitutionala a respins, pe 18 noiembrie, exceptia de neconstitutionalitate invocata de PRM in acest proces. Vicepresedintele PRM, Lucian Bolcas, le-a cerut magistratilor Curtii Constitutionale sa admita execeptia invocata, pe motiv ca Legea privind alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului a fost modificata prin ordonante de urgenta date in beneficiul Guvernului. Bolcas a mai sutinut ca modificarile facute de Executiv aduc atingere drepturilor electorale fundamentale, in special egalitatii votului, creand "spatii electorale". "Parlamentul stabileste faptul ca este interzisa existenta unei diferente mai mari de 30 la suta intre numarul locuitorilor din colegiile uninominale, iar ordonanta de urgenta stabileste ca aceasta diferenta sa fie numai <<de regula>> de 30 la suta, ceea ce trece peste interdictia Parlamentului", a sustinut Bolcas.

Curtea de Apel Bucuresti a decis, pe 28 octombrie, sa trimita la Curtea Constitutionala dosarul in care PRM cere anularea Hotararii de Guvern privind delimitarea colegiilor uninominale, procesul fiind supendat de atunci.

Intre timp, PRM a pierdut pe 11 noiembrie, definitiv, la instanta suprema, procesul in care a cerut suspendarea Hotararii de Guvern respective.

Liderul PRM Lucian Bolcas a declarat, pe 16 septembrie, ca, daca judecatorii Curtii de Apel vor respinge atacul in contencios administrativ al Hotararii de Guvern privind introducerea votului uninominal, PRM va face recurs, fapt ce ar putea prelungi solutionarea contestatiei pana dupa alegerile parlamentare. "Daca vom castiga dupa alegeri, se va intampla ce nu s-a intamplat niciodata intr-o tara democratica - se anuleaza toate alegerile si se dizolva un Parlament nelegal ales. Noi am facut tot ce ne permite legea, tot tacamul inclusiv prin depunerea la Curtea Constitutionala a unor exceptii de neconstitutionalitate", a declarat Bolcas.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.