Cei trei premieri nominalizati de PD-L, PSD si PNL in campania electorala - Theodor Stolojan, Mircea Geoana si Calin Popescu Tariceanu - au fost scosi din carti pentru ocuparea locului de sef al viitorului Guvern, sustin surse din cele trei partide, in urma primelor runde de negocieri desfasurate sambata si duminica.

Potrivit Gardianul, variantele cele mai credibile il indica ori pe Vasile Blaga, ori pe Emil Boc drept viitor premier. Vasile Blaga are cele mai multe atuuri, in orice formula de guvernare. El nu are dusmani nici in PNL si nici in PSD, fiind poate democrat-liberalul agreat atat de Traian Basescu, dar si de toate partidele politice.

Emil Boc, ultima varianta vehiculata

Presedintele PD-L si totodata primarul Clujului, Emil Boc, ar putea fi asul pe care Traian Basescu il va scoate din maneca. In cazul in care partidele nu se vor intelege in privinta formarii unei majoritati care sa le permita sa guverneze, presedintele Traian Basescu va desemna un premier din partidul care are cele mai multe mandate, respectiv PD-L. Initial, in calcul au intrat Vasile Blaga, Adriean Videanu, dar pe ultima suta a mai aparut un competitor in persoana lui Emil Boc. Potrivit unor surse social-democrate, in cazul in care Traian Basescu il va desemna pe Boc drept viitor premier, in “Cabinetul Boc” functia de ministru al economiei si finantelor va fi preluata de Theodor Stolojan, iar cea de ministru al administratiei si internelor de Vasile Blaga. In aceasta ipostaza, Boc va fi al doilea primar dupa Victor Ciorbea care este propulsat in timpul mandatului in functia de prim-ministru.

In cazul, putin probabil, in care PSD va obtine postul de premier, nominalizatul ar putea fi ori Cristian Diaconescu, ori Miron Mitrea. Varianta cea mai plauzibila este Cristian Diaconescu, politician care este agreat atat de Cotroceni si care nu are relatii incordate cu nici unul dintre competitorii sai politici. Varianta Mircea Geoana este exclusa din start, presedintele Traian Basescu declarand in nenumarate ocazii ca nu il va nominaliza pe Geoana premier. De asemenea, la stadiul de zvon putem mentiona nominalizarea fostului ministru al finantelor Mihai Tanasescu, dar si a omului de afaceri Ion Tiriac.

Liberalul Daniel Daianu este si el in carti pentru functia de premier. A fost ministrul Finantelor in guvernul Victor Ciorbea (1997-1998), iar anterior - economist-sef al BNR, fiind apreciat in breasla. Numele sau a mai fost vehiculat in ultimii ani ca si solutie pentru Ministerul Finantelor. De la liberali a mai fost avansat si numele actualului sef al SIE, Mihai Razvan Ungureanu, dupa cum scrie Cotidianul.

Un alt nume nou este democrat-liberalul Mihai Stanisoara. Ales parla­mentar PD in 2004, Stanisoara a fost nu­mit in 2007 consilier pe probleme de securitate nationala al presedintelui Basescu. La recentele alegeri, Mihai Stanisoara a castigat un scaun de depu­tat de Mehedinti. Un alt nume rostit des­tul de des a fost cel al primarului Sibiului, Klaus Johannis. Sigur, nu la fel de des ca acela al lui Mugur Isarescu, care apare ca o posibila solutie de fiecare data cand se schimba guvernul sau premierul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.