Miron Mitrea a declarat duminica, inainte de consultarile PSD cu liderii din teritoriu, ca optiunile social-democratilor sunt intrarea la guvernare cu PD-L sau in opozitie cu PNL si ca, desi PSD nu trebuie sa renunte la functia de premier, in acest moment orice conditie e negociabila.

'Cred ca e evident ca putem avea o alianta cu PD-L ca sa mergem la guvernare si o alianta cu PNL ca sa avem o opozitie puternica. Decizia care trebuie luata de colegii mei nu e cu cine mergem la guvernare, ci daca mergem la guvernare sau stam in opozitie. (...) Eu nu pot sa mai spun dupa ce am stat de vorba si cu PNL si cu PD-L, dupa ce am analizat situatia politica ca nu stiu foarte clar care sunt optiunile pe care putem sa le supunem la vot', a declarat fostul sef de campanie al PSD.

Mitrea a spus ca, din punctul sau de vedere, o guvernare cu PNL este inutila. 'A incerca sa discutam acum despre o guvernare cu PNL mi se pare inutil', a spus el. Potrivit senatorului, PNL a cerut 'functia de premier, programul lor de guvernare fara sa aiba nimic de dat in schimb'.

Mitrea a sustinut ca impunerea premierului de catre PSD este o conditie importanta, dar negociabila pentru ca actuala situatie politica nu avantajeaza social-democratii. 'PSD nu trebuie, nu poate sa renunte la functia de premier, am spus-o si in discutia pe care am avut-o cu cei de la PD-L. PSD trebuie sa dea primul-ministru intr-o eventualitate de a merge la guvernare. Negocierile nu vor fi usoare', a spus el initial.

Ulterior, dupa alte intrebari ale ziaristilor, Mitrea si-a nuantat pozitia. 'Nimic nu poate fi conditie nenegociabila, este o conditie importanta, nimic nu este nenegociabil cand negociezi in situatia in care suntem acuma, mai putin programul privind oamenii obisnuiti din Romania', a aratat el. El a recunoscut ca exista in partid puncte de vedere diferite la liderii din Bucuresti si teritoriu, dar ca nu se poate spune ca PSD e divizat.

PSD a avut duminica negocieri cu PNL si PD-L, la finalul acestora, Mircea Geoana spunand ca discutiile au fost constructive cu ambele partide, dar ca toate formatiunile doresc sa puna premierul si acesta este principalul punct divergent. Geoana a spus ca PSD nu renunta la pretentia de a pune premier si la masurile sociale anticriza care sa-i protejeze pe cei cu venituri mici.

Discutiile cu cele doua partide ar putea continua si in aceasta seara, dar vor fi informale. Decizia va fi luata luni in cadrul unui Comitet Executiv. La ora transmiterii acestei stiri are loc o sedinta consultativa a BPN cu presedintii de CJ ai partidului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.