Presedintele Consiliul National al PSD, Adrian Nastase, a declarat duminica ca, daca formatiunea nu reuseste sa-si impuna un premier, mai bine intra in opozitie pentru o perioada, informeaza NewsIn.

"Eu cred ca daca nu reusim sa echilibram scena politica si daca nu reusim sa impunem un premier de la noi pe un program pe care sa il sustinem in cadrul viitorului Guvern, solutia cea mai buna este sa intram pentru o perioada in opozitie. Sper sa reusim sa impunem un premier de la noi si astfel cu experienta oamenilor nostri si cu experienta de la guvernarile anterioare sunt convins ca putem face fata unei perioade dificile de criza foarte grea", a declarat liderul social-democrat.

Nastase a sustinut ca necesitatea ca PSD sa aiba premier se impune pentru ca PD-L are deja presedintele si daca ar obtine si sefia Executivului s-ar ajunge la concentrarea puterii. "Tocmai pentru a asigura un echilibru politic. Exista un presedinte care vine din zona PD-L, cred ca nu ar fi bine ca toata puterea sa se concentreze intr-o singura zona si ar fi important, din punct de vedere al democratiei, sa existe un anumit echilibru al puterii care sa poata asigura societatea civila, cetatenii Romaniei, impotriva unor tentatii de abuz de autoritarism", a explicat fostul premier.

El a respins afirmatiile unor lideri liberali ca PSD este divizat si vulnerabil la negocieri. "Vor sa spuna ca exista mai multe pareri, e adevarat, dar dezbaterea democratica tocmai asta inseamna: sunt mai multe pareri si in zona liberala, dar aceasta nu inseamna ca este vorba de un partid divizat", a opinat el.

Si Marian Vanghelie si Radu Mazare au avut o pozitie asemanatoare, anume ca PSD trebuie sa-si puna premierul pentru a evita abuzul de putere, iar daca nu se realizeaza acest lucru, partidul sa intre in opozitie.

O parere distincta a avut insa Miron Mitrea. El a spus ca optiunile social-democratilor sunt intrarea la guvernare cu PD-L sau in opozitie cu PNL si ca, desi PSD nu trebuie sa renunte la functia de premier, in acest moment orice conditie e negociabila. "Nimic nu poate fi conditie nenegociabila, este o conditie importanta, nimic nu este nenegociabil cand negociezi in situatia in care suntem acuma, mai putin programul privind oamenii obisnuiti din Romania", a aratat el. Mitrea a mai spus ca, personal, crede ca este inutila o guvernare cu PNL.

PSD a avut duminica negocieri cu PNL si PD-L, la finalul acestora, Mircea Geoana spunand ca discutiile au fost constructive cu ambele partide, dar ca toate formatiunile doresc sa puna premierul si acesta este principalul punct divergent. Geoana a spus ca PSD nu renunta la pretentia de a pune premier si la masurile sociale anticriza care sa-i protejeze pe cei cu venituri mici. Discutiile cu cele doua partide ar putea continua si in aceasta seara, dar vor fi informale. Decizia va fi luata luni in cadrul unui Comitet Executiv. La ora transmiterii acestei stiri are loc o sedinta consultativa a BPN cu presedintii de CJ ai partidului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.