Presedintele PD-L Emil Boc a declarat la finele intalnirii cu conducerea PSD, ca principalele puncte divergente intre cele doua partide sunt legate de partidul care ar avea dreptul sa desemneze premierul, de mentinerea cotei unice si de implementarea politicilor sociale, relateaza NewsIn.

La finele intalnirii dintre conducerile PSD si PD-L, Emil Boc a spus ca intre cele doua partide sunt diferente de opinii, insa a admis si faptul ca PD-L nu este in situatia de a-si impune programul de guvernare in integralitatea sa deoarece nu a obtinut majoritatea mandatelor din Parlament. "Ambele partide se considera indreptatite sa coaguleze in jurul unui premier de-al lor majoritatea din viitorul Guvern. Noi credem ca avem prima optiune datorita faptului ca avem cele mai multe locuri de parlamentar. Insa pozitiile ambelor conduceri rezulta din mandatele pe care le-au primit de la propriile partide", a declarat Boc.

Acesta a spus insa ca PD-L nu poate sa ceara aplicarea exclusiva a programului de guvernare prezentat in campanie pentru ca democrqat-liberalii nu pot alcatui singuri majoritatea in Parlament. "Stim ca nu ne putem impune toate punctele de vedere din programul nostru de guvernare datorita votului romanilor din 30 noiembrie", a apreciat liderul democrat-liberal.

Pe langa postul de premier, pedelistii si pesedistii nu au ajuns la o intelegere in ceea ce priveste mentinerea cotei unice si modalitatea de aplicare a politicilor de asistenta sociala. "PD-L sustine mentinerea cotei unice de 16% si neimpozitarea profitului reinvestit in timp ce PSD are un punct de vedere usor diferit. De asemenea, ei doresc integrarea pensiilor pentru agricultori in sistemul de stat, in timp ce noi vrem o pensie sociala unica", a spus pedelistul. Acesta a adaugat ca democrat-liberalii vor o stabilire mai clara a categoriilor sociale defavoraizate care au nevoie de asistenta, nu de "risipirea banului public pentru cei care au Mercedesul in curte, dar primesc ajutor de la stat".

Pentru eventuala clarificare a acestor diferente, Boc nu a exclus si alte intalniri cu social-democratii, insa a precizat din nou ca prima optiune a PD-L pentru o alianta la guvernare ramane PNL.

Democrat-liberalul a precizat ca partidul sau nu-si doreste nici o guvernare partajata, cu un premier de la PD-L pe timp de doi ani, in timp ce PSD ar da primul-ministru pentru ceilalti doi ani ai legislaturii. "Optiunea noastra este pentru o guvernare consistenta de patru ani, nu pentru partajari ale ciolanelor, cum se spune in popor", a apreciat Boc.

El a aratat din nou ca un rol important il va avea presedintele Basescu ce are dreptul constitutional sa desemneze un candidat pentru postul de premier. "Seful statului are cheile urmatoarei guvernari", a conchis presedintele PD-L.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.