Miron Mitrea a declarat duminica, inainte de a incepe negocierile pentru noul Guvern, ca PSD va cere in cadrul discutiilor atat PNL, cat si PD-L postul de premier si ca inclusiv pe marginea cotei unice social-democratii pot face anumite concesii, informeaza NewsIn.

Mitrea a spus ca este normal ca PSD sa revendice in discutiile cu ambele partide postul de premier pentru ca a avut cele mai multe voturi. El a adaugat ca PSD e dispus sa negocieze inclusiv pastrarea cotei unice, dar ca ar trebui gasita o solutie pentru cei cu salariile mai mici. "Ar trebui sa dam toti dovada de intelepciune si azi-maine sa inchidem aceste negocieri", a opinat el. Mitrea a mai informat ca delegatiile PSD vor fi diferite, adica sunt lideri care merg la ambele si unii care merg doar la una.

Liderul PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, a declarat si el ca PSD trebuie sa-si impuna premierul, aratand ca, spre deosebire de alti colegi, el crede ca PSD nu trebuie sa intre oricum la putere. "Putem sa facem si opozitie constructiva", a declarat el. Vanghelie a spus ca social-democratii sunt dispusi sa renunte la propunerea lor de impozitare regresiva cu conditia gasirii unor masuri compensatorii pentru categoriile defavorizate.

Cu o zi inainte, Calin Popescu Tariceanu a declarat ca si in negocierile cu PSD partidul pe care il reprezinta are mandatul conditionat - obtinerea postului de prim-ministru.

Delegatiile PNL si PSD au inceput, la ora transmiterii acestei stiri, negocierile oficiale pentru formarea unei majoritati parlamentare, membrii celor doua echipe lansandu-si reciproc replici ironice.

Cum din partea social-democratilor participa in jur de 14 persoane, iar delegatia PNL a avut la inceput, cinci membri, Marian Oprisan nu a putut sa nu remarce diferenta: "Se respecta raportul numarului de mandate!". Imediat insa a intrat in Biroul presedintelui Senatului si vicepresedintele PNL, Eugen Nicolaescu. "S-a mai echilibrat!", au remarcat membrii delegatiilor.

"Cred c-avem de-o majoritate!", a constat presedintele PSD Mircea Geoana. "...confortabila!", l-a completat vicepresedintele PNL Dan Radu Rusanu, facand aluzie la solicitarea sefului statului, care a anuntat ca doreste sa numeasca un premier capabil sa stabileasca o echipa guvernamentala care sa se bucure de o majoritate confortabila in Parlament. Presedintele Senatului, Ilie Sarbu, i-a anuntat pe participanti ca a pregatit carnetele si pixuri pentru notite, daca este cazul.

Reprezentantii celor doua echipe au continuat prin a-si adresa comentarii despre culorile cravatelor pe care le poarta. Despre cea a lui Calin Popescu Tariceanu s-a constatat ca este rosie, deci "ar putea fi un semn", au spus pesedistii. "Chiar! Si Calin a venit cu cravata rosie!", a remarcat liderul PSD Viorel Hrebenciuc.

La randul sau, presedintele PNL i-a atras atentia omologului sau social-democrat ca poarta o cravata mai mult visinie decat rosie. Geoana i-a raspuns ca are articolul de vestimentatie inca de pe vremea guvernarii Nastase si a decis sa-l poarte duminica pentru "noroc". "Era o guvernare palida", a comentat Tariceanu, ca explicatie pentru culoarea puternica a cravatei lui Geoana. Liderul PSD Adrian Nastase a punctat insa ca guvernarea sa a fost una unipartinica.

In acest context, discutiile au divagat apoi asupra rolului UDMR in toate guvernarile, prin comentariul liderului PNL Bogdan Olteanu: "Aveti aceiasi aliati pe care-i are toata lumea".

Negocierile dintre PNL si PSD au loc dupa ce in ultimele doua zile s-a inregistrat prima declaratie oficiala referitoare la colaborarea veche de doi ani intre PNL si PSD, care a fost reclamata de PD-L si de Traian Basescu insa nu a fost niciodata recunoscuta oficial de liberali sau de social-democrati. Viorel Hrebenciuc a spus ca in ultimii doi ani PSD a sprijinit Guvernul minoritar al PNL, care a culminat cu adoptarea Legii alegerii parlamentarilor pe sistem uninominal intr-o varianta avantajoasa pentru PNL. Declaratia lui Hrebenciuc a fost intarita sambata si de presedintele PSD, Mircea Geoana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.