Surse convergente din PNL si PD-L au precizat pentru NewsIn, ca, in cadrul primei runde de negocieri, liberalii le-au propus democrat-liberalilor sa le dea functia de premier in schimbul renuntarii la un candidat propriu pentru Presedintie, in 2009.

Potrivit surselor citate, PD-L ar fi solicitat, in cadrul primei intalniri cu liberalii, functia de prim-ministru, varianta refuzata de liberali. PNL a declinat "oferta" pe motiv ca, atata timp cat PD-L are "ancora" Presedintiei, prin Traian Basescu, si PNL doreste sa-si impuna o "ancora" prin postul de premier, pentru a se realiza un echilibru politic. In schimb, liberalii s-au angajat sa renunte la propriul candidat la Presedintie in 2009 si sa sustina candidatul unic al unei viitoare aliante, anume Traian Basescu.

"Ne-au propus acest lucru, insa nu ne intereseaza", a spus un lider PD-L, citat de NewsIn. Intrebat ce vor face pedelistii daca liberalii nu renunta la aceasta conditie, acesta a raspuns: "Asta este. Noi ne-am facut datoria. Am vrut Guvern de dreapta".

Democrat-liberalii le-ar mai fi oferit in schimb celor de la PNL postul de vicepremier - singurul din Executiv -, precum si pe cel de sef al Camerei Deputatilor, in conditiile in care PNL a aratat ca al doilea post nu constituie o "ancora" in ierarhia statului, dar un bun vicepremier PNL ar fi Bogdan Olteanu.

Sursele mentionate au precizat ca, in discutiile de sambata, nu s-a ridicat subiectul impartirii portofoliilor, insa democrat-liberalii i-ar fi lasat pe liberali sa inteleaga ca le-ar putea da Ministerul Justitiei, pentru a nu fi "obligati" de Palatul Cotroceni sa o nominalizeze pe Monica Macovei. Dealtfel, potrivit unor surse, presedintele Basescu ar considera ca doua posturi din Executiv nu sunt negociabile - cea de prim-ministru si cea de ministru al Justitiei. Democrat-liberalii considera, in schimb, potrivit acelorasi surse, ca nu sunt de negociat postul de premier si pe cele de la ministerele Transporturilor si Finantelor.

Liberalii ar urma sa se intalneasca, tot la sediul propriu, si cu social-democratii, cel mai probabil in cursul zilei de duminica, urmand ca negocierile oficiale de pe parcursul acestui sfarsit de saptamana sa se incheie printr-o noua intalnire PNL-PD-L. De asemenea, PD-L ar intentiona sa aiba o intrevedere in acest week-end cu PSD.

Prima runda de negocieri, care s-a tinut in sediul central al PNL, a avut loc in sala in care se tin de obicei sedintele politice ale conducerii partidului si in care sunt atarnate pe pereti portretele tuturor presedintilor care au condus partidul, inca de la infiintare. De la plecare lui Theodor Stolojan si Valeriu Stoica, portretele celor doi au fost intoarse spre perete. Sambata insa, ele au fost repuse cu fata spre sala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.