Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ca social-democratii au acelasi mesaj: Guvernul se face in jurul PSD si ca discutiile de duminica, cu celelalte formatiuni sunt decisive, relateaza NewsIn.

Intrebat cum comenteaza declaratia liderului PD-L Emil Boc, care a spus ca guvernul se va face in jurul democrat-liberalilor, Geoana a spus: "mesajul nostru e la fel de clar: se va face in jurul PSD".
El a refuzat sa interepreteze declaratiile presedintilor PD-L si PNL ca inclinand spre o solutie sau alta.

"Vom vedea duminica care sunt solutiile, deocamdata e doar un joc de tatonare. Intalnirile de maine sunt decisive, vom avea pana maine o imagine mai clara", a spus el.

De asemenea, Mircea Geoana a declarat ca PSD a ajutat PNL sa obtina multe locuri in Parlament, acceptand actuala varianta de uninominal, el aratand ca nu regreta aceasta decizie, informeaza NewsIn.

"A fost o decizie constienta in acel moment de a pastra in viata partidele mici si mijlocii", a declarat liderul PSD, aratand ca nu regreta aceasta decizie. Geoana a mai sustinut ca daca se introducea un sistem de vot uninominal pur, PNL "ar fi disparut din Parlament". "In acel moment nu ar fi ramas decat doua partide in Parlament", a explicat el, adaugand ca la acea vreme nu si-a dat seama ca legea va fi asa de imperfecta.

Intrebat daca este adevarata afirmatia lui Viorel Hrebenciuc potrivit careia a existat o intelegere cu PNL ce trebuia anuntata in noaptea alegerilor, Geoana a spus ca a existaz un anumit tip de dialog cu liberalii, dar a refuzat sa dea detalii. "A existat un anumit tip de dialog cu PNL in ultimii doi ani, a fost evident. Dar cred ca trebuie sa spunem lucrurile dupa consultarile de duminica si dupa o decizie finala". Totodata, presedintele PSD a anuntat ca duminica vor avea loc discutii cu PNL, PD-L si UDMR.

Liderul deputatilor pesedisti, Viorel Hrebenciuc, a declarat vineri seara la Antena 3 ca, acum doi ani, PNL a acceptat sa sustina PSD daca acesta va castiga alegerile, dar ca intelegerea a cazut in ultimele zile, dupa alegeri, din cauza "unor jocuri" ale unor lideri PNL, care au insistat sa puna ei premier, lucru inacceptabil pentru pesedisti. Potrivit lui Hrebenciuc, acel "gentlemen agreement", cum l-a numit consta in acceptarea de catre PNL ca PSD sa puna premier si sa faca guvern, dar fara a primi ministere. Duminica seara, dupa alegeri, cele doua partide ar fi trebuit sa iasa sa anunte intelegerea, insa liberalii s-au razgandit, a mai aratat Hrebenciuc. El a mai spus, ca si Mircea Geoana, ca scorul bun al PNL se datoreaza PSD, care a acceptat o varianta de uninominal care ii avantaja si pe liberali.

Despre o intelegere PNL-PSD pentru a face o lege a uninominalului care sa avantajeze doar cele doua partide au vorbit cei de la PD-L, atat inainte de adoptarea legii, in martie, cat si dupa. Democrat-liberalii i-au acuzat pe pesedisti ca au renuntat la proiectul lor de uninominal in doua tururi pentru unul inferior, care sa satisfaca pretentiile PNL. "Cheia adoptarii acestui proiect de lege se afla la PSD. PSD trebuie sa decida daca ramane consecvent cu propriul proiect de lege de vot uninominal in doua tururi de scrutin sau renunta de dragul domnului Tariceanu si a mentinerii la putere alaturi de PNL la acest proiect si sustine altceva", arata liderul PD-L, in luna ianuarie. Si presedintele Basescu le-a cerut, la sfarsitul lui ianuarie 2008, printr-o scrisoare celor de la PSD sa fie consecventi cu primul lor proiect.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.