Presedintele PD-L, Emil Boc, a declarat, sambata, ca negocierile cu liberalii nu iau in calcul alegerile prezidentiale din 2009, un eventual guvern intre PD-L si PNL urmand sa functioneze timp de patru ani, principala problema in negocieri fiind obtinerea postului de premier, relateaza NewsIn.

La finele primei runde de negociere cu PNL, Boc a declarat ca cele doua partide au foarte multe lucruri in comun, fapt ce ar putea sa faciliteze formarea unui guvern de dreapta. "S-a desprins concluzia ca avem foarte multe lucruri in comun, convergente cu privire la problemele Romaniei. Este vorba de necesitatea crearii si mentinerii locurilor de munca, mentinerea cotei unice de 16%, neimpozitarea profitului reinvestit, atragerea de fonduri europene, reforma educatiei, descentralizarea administratiei, legea salarizarii unice a bugetarilor, sustinerea agriculturii. In concluzie sunt enorm de multe lucruri in comun", a spus Boc.

El a recunoscut insa ca principala dificultate ramane pretentia liberalilor la un premier din randurile lor. "A ramas un singur punct in discutie. Este vorba de primul-ministru. PD-L apreciaza ca are dreptul moral de a pretinde aceasta functie pentru ca am castigat nu numai competitia cu PNL, ci si pe aceea cu PSD. De altfel, textul Constitutiei ne da dreptul la prima optiune pentru postul de premier", a sustinut liderul democrat-liberalilor. El a adaugat ca PD-L nu poate sa castige alegerile, dar sa renunte la functia de premier. Cu atat mai mult cu cat, in cadrul dreptei, democrat-liberalii au obtinut cele mai multe mandate in Parlament.

Presedintele PD-L a dat asigurari PNL ca formarea unui guvern al acestor doua partide va functiona pe o durata de patru ani, fara sa fie luata in calcul o alta formula dupa alegerile prezidentiale din 2009. "Noi am spus clar: vorbim de un mandat de patru ani. Vrem sa facem o constructie pentru patru ani de zile. La consultarile de la Cotroceni, presedintele ne-a cerut explicit sa nu includem in negocieri alegerile prezidentiale din 2009. Seful statului ne-a cerut sa nu fie pervertite negocierile", a raspuns Boc temerilor exprimate de presedintele PNL, Calin Popescu-Tariceanu.

Emil Boc a afirmat ca nici revizuirea Constitutiei nu ar trebui sa fie un obstacol in cursul discutiilor deoarece o noua lege fundamentala are nevoie de sprijinul unei coalitii mai largi decat aceea formata din PNL si PD-L. "Pentru o revizuire a Constitutiei este necesara o majoritate de doua treimi in ambele Camere ale Parlamentului. Nici noi, PD-L, nici impreuna nu avem o asemenea majoritate. Revizuirea Constitutiei nu poate fi decisa doar in cadrul unei coalitii PNL-UDMR-PD-L", a declarat presedintele democrat-liberalilor.

In ceea ce priveste repartizarea functiilor de conducere in Parlament, pedelistii au spus ca sunt dispusi sa discute pe baza numarului de mandate obtinute de fiecare din cele doua partide. "Avem toata disponibilitatea sa discutam orice functie din Parlament", a declarat seful pedelistilor.

Acesta a afirmat ca un guvern intre cele doua partide de dreapta corespunde vointei electoratului, mai ales ca pentru prima data dreapta romaneasca postdecembrista a reusit sa obtina majoritatea locurilor din Parlament. Insa Boc nu a exclus nici o intalnire cu PSD. "Probabil vom avea si cu ei o intalnire. Prima optiune este PNL, dar nu excludem si alte variante", a precizat Boc.

Cateva minute mai tarziu, ajuns la sediul propriului partid, Emil Boc a spus ca Theodor Stolojan a lipsit de la negocierile cu liberalii din ratiuni "de eleganta", pentru a nu tensiona discutiile. Stolojan, care fusese anuntat initial in echipa de negociere a PD-L si care pe parcursul campaniei electorale a fost prezentat de PD-L ca potential premier, nu s-a prezentat, sambata dimineata, la discutiile cu liberalii, ci a ramas la sediul central din Aleea Modrogan.

Boc a mai aratat ca functiile din Parlament au statut in cadrul negocierilor de "deschidere", precizand insa ca este nevoie de o "larga acceptare", "pentru toata lumea".

Liderul PD-L a precizat, de asemenea, ca vor mai avea loc discutii si cu celelalte partide, referindu-se atat la PNL, cat si la PSD si UDMR. Dealtfel, Boc a spus ca a vorbit cu liderul UDMR, Marko Bela, si a stabilit cu el o intrevedere pentru duminica sau luni.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.