Presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, a declarat sambata, dupa negocierile cu delegatia PD-L, ca partidul sau „doreste sa stie” daca oferta de coalitie facuta de democrat-liberali are valabilitate si dupa alegerile prezidentiale de anul viitor si revendica in continuare postul de premier, relateaza NewsIn.

„(Situatia de dupa alegerile prezidentiale din 2009 - n.r.) Poate sa fie o problema in cazul in care PD ar avea prim-ministru. Vrem sa stim daca aceasta coalitie de care discutam e cu valabilitate limitata, pana dupa alegerile prezidentiale sau trece dincolo de prezidentiale” a afirmat Tariceanu, precizand ca „sunt lucruri pe care nu le putem evita intr-o discutie directa, cum ar fi situatia dupa alegerile din 2009”.

Tariceanu a spus ca, dincolo de aceasta perspectiva de abordare a discutiilor cu PD-L, discutiile, care - a aratat actualul prim-ministru - nu s-au purtat lin, liberalii nu renunta la postul de prremier.

Liderul PNL a explicat ca, si in discutiile cu PSD, obtinerea functiei de premier pentru partidul sau este o cerinta in negocieri. "Mandatul pe care BPC l-a dat este acelasi, indiferent de partidul cu care discutam", a explicat el.

„Intr-o prima discutie, as spune ca lucrurile nu au mers foarte lin, pentru ca fiecare partid are un mandat pe care in mod normal trebuie sa si-l respecte”, a calificat Tariceanu discutiile avute sambata cu reprezentantii PD-L. Liderul PNL a subliniat ca le-a expus democrat-liberalilor ca mandatul pe care l-a dat BPC si „care se articuleaza in jurul ideii crearii unei ancore puternice pentru PNL in viitoarea guvernare, care este functia de prim-ministru”.

Tariceanu a reluat ideile mentionate pe parcursul intregii saptamani de la scrutinul din 30 noiembrie, anume ca pentru liberali este important sa primeasca garantia data de „ancora puternica” a functiei de prim-ministru care sa garanteze punerea in aplicare a programului PNL, a planului de actiune pentru limitarea efectelor crizei globale, a celui de crestere economica si de creare de locuri de munca.

In schimb, Tariceanu vede posibila "compatibilizarea" programelor celor doua formatiuni. Ar exista „o buna posibilitate de compatibilizare” a celor doua programe economice, cu conditia sa fie lasate la o parte „aberatii de genul majorarii salariilor cu 50% la educatie”, a spus liderul liberalilor.

Tariceanu a enumerat si alte teme de interes pentru liberali, asupra carora a solicitat un punct de vedere democrat-liberalilor: mentinerea actualei arhitecturi constitutionale, in conditiile in care PNL nu este de acord cu trecerea la un Parlament unicameral, crearea unei Justitii cu adevarat independente „scoase de sub oricare factor de influenta politica”, modificarea Legii electorale. Tariceanu nu a precizat care sunt pozitiile de negociere ale liberalilor in aceste chestiuni, insa pana acum se cunoaste din declaratiile politice ale liderilor PNL ca liberalii doresc trecerea la o republica parlamentara si sunt multumiti de actuala forma a Legii pentru alegerea Parlamentului, despre care Traian Basescu si PSD au afirmat ca a avantajat PNL.

„Intr-o masura destul de importanta, avem lucruri care ne apropie. Trebuie vazut clar ce raspuns clar primim de la colegii nostri in chestiunile delicate care nu pot fi trecute cu vederea sau nediscutate in viitoarea coalitie. Inainte de a ajunge la o intelegere trebuie sa convenim asupra acestor chestiuni”, a subliniat presedintele PNL. „Ramane sa ne mai intalnim. Urmeaza in zilele urmatoare pe masura ce fiecare poate sa dea dovada de capacitatea unor concesii sa mai facem o intalnire”, a fost concluzia lui Tariceanu asupra primei runde de negocieri cu PD-L.

Tariceanu a mai aratat ca urmeaza sa mai aiba loc discutii cu fostii parteneri din Alianta DA, insa nu a mentionat un program stabilit de negocieri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.