Primaria din Sf. Gheorghe a supus pentru a doua oara dezbaterii publice initiativa consilierilor locali PCM, referitoare la elaborarea unui proiect de hotarare privind organizarea referendumului local, in vederea promovarii initiativei legislative pentru autonomia Tinutul Secuiesc.

Proiectul complet va fi supus analizei, avizarii si adoptarii Consiliului Local al municipiului in cadrul sedintei din luna ianuarie 2009, iar intre timp eventualele sugestii si propuneri pot fi exprimate pana la data de 12 decembrie, transmite NewsIn.

Avand in vedere ca organizarea referendumului nu mai era posibila la data de 30 noiembrie, cum era specificat initial, civicii maghiari din Covasna au propus o noua data, si anume 15 martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.

Primul proiect pe aceasta tema initiat de PCM in cadrul CL Sf.Gheorghe a fost respins cu patru voturi impotriva, ale consilierilor romani, sase abtineri ale UDMR si opt voturi pentru ale PCM.

Dintre hotararile adoptate pana acum de consiliile locale din Covasna, cea din comuna Valea Crisului a fost revocata, dupa solicitarea Prefecturii, iar la Prefectura Targu-Secuiesc a atacat in contencios administrativ hotararea in cauza, pe motiv ca nu respecta legea.

Mai multi lideri politici romani sau reprezentanti ai societatii civile romanesti din judet au solicitat retragerea acestei initiative a PCM, inca de la prima sa aparitie, acuzand ca este ilegala, anticonstitutionala si daunatoare relatiilor interetnice din zona.

Intrebarea care va fi adresata cetatenilor prin acest referendum va fi formulata in asemenea fel incat acestia sa aiba posibilitatea de a raspunde daca sunt sau nu de acord cu modificarea limitelor teritoriale ale judetelor din care fac parte.

La ultimul sau referendum, intern, privind autonomia Tinutului Secuiesc, liderii CNS au afirmat ca din cei 210.000 de votanti, 99,3% au raspuns afirmativ dorintei de autonomie. Acestia reprezinta aproximativ jumatate din numarul persoanelor cu drept de vot din Secuime.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.