Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat vineri ca Alianta PSD+PC e indreptatita sa dea premierul intr-un Guvern de larga majoritate si ca nu va intra la putere decat daca va fi reprezentata proportional cu rezultatul alegerilor si daca isi poate respecta angajamentele fata de cetateni.
"Suntem dispusi sa participam la constructia unei majoritati solide si a celui mai competent Guvern pe care il poate da Romania astazi, cu respectarea conditiilor democratice evidente, a respectarii rezultatului votului, a ponderii noastre in Parlament si a mandatului popular primit. Pentru noi este o conditie importanta ca in Guvernul viitor sa dam primul-ministru si sa avem o reprezentare corespunzatoare ponderii noastre parlamentare, in viitorul Guvern si in structura parlamentara", a declarat Geoana, la finalul consultarilor cu presedintele Basescu.

Presedintele social-democrat a mai spus ca cei de la PSD l-au informat pe seful statului ca li se pare firesc sa propuna premierul si ca Traian Basescu nu a infirmat aceasta posibilitate. "Dl. presedinte a spus de o maniera neechivoca ca in viitorul Guvern va trebui sa existe o proportie a functiilor in Guvern corespunzatoare rezultatului de la alegeri. Propunerea PSD (de a pune premierul, n.r. ) nu a fost infirmata de presedinte. E o conditie imperativa pe care am primit-o de la partidul nostru", a adaugat Geoana. El a mai spus ca la aceste consultari nu s-a vorbit despre o formula de guvernare si a sustinut ca nu poate intelege din discutia cu presedintele ca acesta ar prefera o formula PSD-PD-L-UDMR. "Nu pot sa dau o astfel de interpretare. Domnia sa ne-a spus doar ca din discutia cu partidele, PSD si UDMR au anuntat disponibilitatea de participare la guvernare. Nu am discutat despre o formula de guvernare, negocierile incep cu partidele, de abia acum", a spus el.

Presedintele PSD a declarat insa ca Basescu le-a mai spus ca nu vede viabila solutia unui Guvern minoritar, opinie care exista si la nivelul social-democratilor. "Opinia partidului nostru e ca Romania are nevoie de o extrem de solida majoritate parlamentara. Acest punct de vedere a fost confirmat si de presedintele Romaniei, care in conversatia cu noi a spus explicit ca varianta unui Guvern minoritar este exclusa in acest moment", a declarat Geoana.

Potrivit lui Geoana, pesedistii i-au dat asigurari lui Traian Basescu ca ministrii pe care ii vor propune intr-un eventual Guvern de coalitie nu vor fi corigenti ai votului uninominal, iar in viitorul Executiv va fi propus un cod de conduita pentru ministri, care, la cea mai mica abatere de moralitate si de profesionalism, sa poata fi retrasi imediat. El a mai spus ca o eventuala participare a PSD la guvernare nu implica niciun fel de restrangere a libertatii partidelor atunci cand vine vorba de alegerile prezidentiale din 2009. "O eventuala participare la guvernare a PSD nu are niciun fel de implicatie a partidelor asupra libertatii complete a partidelor legate de alegerile prezidentiale de anul viitor", a mai precizat el.

Mircea Geoana a adaugat apoi ca PSD nu este ahtiat dupa putere si ca va participa la guvernare pentru a veghea ca aceasta criza "sa nu aiba ca victime cetatenii obisnuiti si sacrificatii de serviciu" si pentru a se asigura ca "dividendele cresterii economice sa fie mai corect distribuit in societate".

"In conditiile in care mandatul nostru nu va fi respectat si nu vom gasi o corecta reprezentare a aliantei noastre la guvernare, opozitia robusta e o optiune pentru noi", a avertizat el, spunand insa ca participarea PSD va fi "o garantie de responsabilitate, de competenta si de protejare a intereselor cetateanului obisnuit" si "o solutie intr-un moment dificil".

Mircea Geoana a mai spus ca cei de la PSD au discutat cu presedintele si despre intentia de a modifica rapid Legea votului uninominal pentru ca nu poate fi exclusa, in aceste conditii politice, varianta alegerilor anticipate.

Delegatia PSD+PC a fost alcatuita din: presedintii Mircea Geoana si Daniela Popa, vicepresedintii Liviu Dragnea, Victor Ponta, Ilie Sarbu, Cristian Diaconescu, Dan Nica, Constantin Nita, Cristian Diaconescu, Gheorghe Nichita, Ion Toma, Ecaterina Andronescu, secretarul general Titus Corlatean, dar si liderii locali Radu Mazare, Marian Vanghelie, Gheorghe Bunea Stancu, precum si liderul PC Bogdan Ciuca.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.