Liderul UDMR a declarat vineri, dupa runda de consultari cu presedintele Traian Basescu, ca UDMR si presedintele "au cazut de acord" ca formatiunea pe care o conduce trebuie sa faca parte din Guvern, spunand ca optiunea Uniunii este o colaborare cu PD-L.
"Am opta pentru un Guvern PD-L-PNL-UDMR, dar in acelasi timp putem concepe si alte formule. Domnul presedinte a fost de acord cu noi ca UDMR ar trebui sa faca parte din viitorul Guvern", a spus Marko Bela, care sustine ca presedintele a sustinut "in mod clar si fara echivoc" ca UDMR sa intre la guvernare.

Marko a spus ca decizia UDMR este sa ajunga la o intelegere cu PD-L. "Noi dorim sa colaboram in aceste zile cat mai strans cu PD-L, sa vedem si opinia lor. Am fi preferat sa fie si ei prezenti (liberalii, n.r.) intr-o formula de guvernamant", a adaugat Marko Bela, sustinand ca UDMR a convenit cu PNL sa colaboreze. "Noi avem aceasta decizie, sa mergem cu PD-L", a subliniat liderul UDMR.

Marko Bela a spus ca, la intalnirea cu presedintele, au discutat si despre prioritatile momentului," inclusiv un eventual program anticriza". In opinia UDMR, prioritatile perioadei care urmeaza sunt necesitatea reducerii cheltuielilor si problema absortiei fondurilor europene. "O prioritate extrem de importanta, din punctul de vedere al UDMR, este descentralizarea. In conceptia naostra ar insemna descentralizarea unor atributii la autoritatiloe locale si judetene si descentralizarea bugetelor si trecerea unor institutii din subordinea Guvernului in subordinea administratiei locale", a spus Marko Bela.

Presedintele UDMR, Marko Bela, a venit la consultarile de la Cotroceni insotit de Laszlo Borbely si Kelemen Hunor. Seful statului, Traian Basescu, i-a felicitat pentru rezultatele obtinute la alegerile parlamentare si le-a urat succes in urmatorul Parlament sau, daca vor decide, in urmatorul Guvern, conform NewsIn.

Principalul subiect pe care seful statului l-a adus in atentia UDMR, in cadrul consultarilor, este viziunea formatiunii maghiare cu privire la formarea unei majoritati care sa voteze viitorul Guvern.

De asemenea, seful statului a dorit sa afle care este punctul de vedere al UDMR legat de "cateva urgente pe care Romania le are": bugetul, reducerea cheltuielilor in administratie, reforma in educatie si in sanatate, absorbtia fondurilor europene, situatia fondului de pensii.

Presedintele a solicitat UDMR, in calitatea sa de partid parlamentar, o pozitie fata de dosarele trimise de Parchet si care sunt in asteptarea aprobarii Parlamentului pentru ca procedurile judiciare sa poata continua.

Marko Bela i-a spus presedintelui ca UDMR este de acord cu cei care afirma ca Romania are nevoie de un Guvern stabil, capabil si, pe cat posibil, de larga majoritate in Parlament. Liderul UDMR a aratat ca formatiunea pe care o conduce nu duce lipsa de politicieni capabili sa contribuie la formarea unui astfel de Guvern. De altfel, Marko Bela considera ca modelul de colaborare pe care UDMR l-a stabilit cu partidele politice, atat in Guvern, cat si in Parlament, ar trebui dus mai departe.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.