Varujan Pambuccian nu a dat detalii despre conditiile in care grupul minoritatilor nationale, altele decat cea maghiara, va sustine viitorul Guvern, spunand ca acestea vor fi prezentate la intalnirile cu partidele politice "care vor dori sa formeze Guvernul". Cea de-a doua tema de discutie cu presedintele Traian Basescu s-a referit la masurile de diminuare a efectelor crizei economice. "Ambele ne vor duce spre o decizie de a sustine sau nu un Guvern la nivel parlamentar. Sustinerea va fi strict la nivel parlamentar", a spus Pambuccian, care a subliniat ca grupul minoritatilor nationale nu doreste sa ocupe posturi in viitorul Executiv, conform NewsIn.

Varujan Pambuccian a declarat ca presedintele Traian Basescu le-a spus ca prima optiune a lui este "un Guvern cu o puternica sustina parlamentara. Puternica sustinere parlamentara inseamna un numar cat mai mare de voturi pentru ceea ce face Guvernul respectiv in Parlament. A doua optiune nu ne-a spus-o", a declarat Pambuccian. El considera ca rationamentul presedintelui este bun, intrucat "este foarte greu ca in perioada care intram sa vorbim de guverne minoritare".

Intrebat daca grupul minoritatilor va sustine un Guvern de stanga sau de dreapta, Pambuccain a spus ca "in perioada in care intram e foarte greu sa mai vorbim de dreapta si de stanga", si a amintit ca in campania electorala "s-au facut multe promisiuni care sunt imposibil de tinut in conditiile crizei economice".

Consultarile cu reprezentantii minoritatilor au inceput la ora 10.00, presedintele dorind sa afle viziunea acestora despre viitorul Guvern, care, potrivit sefului statului, ar trebui sa se formeze inainte de data de 24 decembrie, avand in vedere urgenta adoptarii bugetului pe 2009.

Seful statului le-a spus reprezentantilor minoritatilor ca, potrivit Constitutiei, are obligatia de a consulta toate grupurile parlamentare in vederea formarii noului Guvern. "Cum vedeti noua structura guvernamentala care sa poata sa treaca (n.r.de Parlament) si sa avem Guvern inainte de 24 decembrie? Se poate avea in vedere si data de 29 decembrie, dar urgenta bugetului ne obliga sa avem Guvern inainte de 24 decembrie, daca nu chiar pe 21 sau 22", a spus presedintele.

Reprezentantul comunitatii evreiesti in Camera Deputatilor, Aurel Vainer, a spus ca minoritatile isi doresc un guvern care sa se bucure de o sustinere cat mai mare si printre ale carui tinte sa se afle si grija pentru drepturile minoritatilor. "Inteleg ca veti sustine un Guvern, oricare ar fi el", a spus Basescu. Vainer a replicat ca vor sustine orice guvern care ofera alocari bugetare adecvate pentru minoritati.

Grupul minoritatilor nationale a fost format din opt reprezentanti, Varujan Pambuccian intarziind la intalnire din cauza traficului din capitala.