Emi Constantinescu, fost presedinte al Romniei ntre 1996-2000, sustine, ntr-un interviu acordat RFI, ca viitorul premier ar trebui desemnat de partide si confirmat de Parlament, iar presedintele Traian Basescu ar trebui sa se rezume la rolul sau de moderator, relateaza Mediafax.

'Personajul principal devine acum Parlamentul. Trebuie sa asteptam alegerea presedintelui Camerei Deputatilor si al Senatului, care in momentul in care devin reprezentantii acestei institutii fundamentale a statului vor fi cei care sunt in masura sa gireze o majoritate parlamentara' a afirmat Constantinescu. In opinia fostului presedinte, 'exprimarea aroganta' a lui Traian Basescu

'Eu voi pune pe cineva in care eu am incredere' este o deturnare grava a spiritului si a literei Constitutiei. In mod normal, presedintele nu numai in Romania, ci in toate celelalte tari europene, indiferent de modul in care a fost ales, de Parlament sau ales in mod direct, este un moderator, este o persoana care este rezervata, care incearca sa puna impreuna institutiile statului, sa medieze intre institutiile statului, cum de fapt Constitutia ii cere in mod expres si numai o data la patru ani indeplineste aceasta functie simbolica.

Or, presedintele, daca intervine de o parte, daca intervine in jocul politic, daca este jucator - cum ii place sa spuna, isi pierde aceasta calitate morala.

De fapt, se ajunge la situatia jalnica in care se intelege foarte clar ca miza sa nu este un Guvern stabil pentru o perioada de criza in Romania, ci un Guvern care sa-i faciliteze realegerea sa pentru un nou mandat', apreciaza Emil Constantinescu.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.