Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat marti ca este normala demararea de negocieri pentru formarea unei mari coalitii, dand totodata exemplul Germaniei, in care, cele doua mari partide, crestin-democratii si socialistii, au facut un guvern comun,dupa ce au realizat scoruri asemanatoare.

"E firesc sa intram intr-o negociere ampla pentru formarea unei majoritati solide, a unei mari coalitii in care sa putem da repede tarii un guvern stabil si competent. (...) Tara are nevoie de un guvern puternic, cu o larga majoritate. Va dau un exemplu: Germania, la alegerile precedente, cei de la CDU au castigat la mai putin de un punct si au acum o mare coalitie in care CDU are cancelarul, iar cei de la SPD un numar corespunzator de fotolii in guvernul german. Sunt si alte solutii de mari coalitii in momente dificile pentru democratiile europene. Sa speram ca avem cu totii intelepciunea sa facem acest lucru", a declarat liderul social-democrat, la finalul unei sedinte informale cu cativa lideri din BPN si din teritoriu, conform NewsIn.

Alegerile legislative la nivel federal au avut loc in Germania la 18 septembrie 2005, fiind convocate dupa ce fostul cancelar social-democrat Gerhard Schroeder a pierdut o motiune de incredere in Bundestag. Opozitia reprezentata de CDU/CSU a intrat in campanie cu un avans asupra SPD de 21%, potrivit sondajelor si multi se asteptau ca dreapta crestin-democrata sa obtina o victorie clara si sa formeze eventual o coalitie cu liberalii din FDP. Totusi, in cele din urma urnele au decis ca CDU-CSU sa aiba un avans de numai 1% fata de SPD. Niciuna dintre coalitiile traditionale nu a reusit sa castige majoritatea in Bundestag, ambele partide pierzand mandate comparativ cu legislatura care incepuse in 2002. La fel s-a intamplat si cu Verzii, fostii parteneri ai SPD, pe cand Partidul de Stanga, o noua formatiune reunindu-i pe fostii comunisti din Germania Democrata si pe nemultumitii din SPD, a obtinut rezultate foarte bune. Atat Schroeder, cat si Merkel au pretins victoria, iar formarea noului guvern de ampla coalitie CDU-SPD a presupus negocieri dificile care s-au finalizat la 10 octombrie 2005, dupa aproape trei saptamani de la alegeri. Cele doua formatiuni detin peste 60% din mandate in Parlament.

Geoana a adresat totodata o invitatie oficiala celorlalte partide la negocieri. "Ca partid care a inregistrat un succes in aceste alegeri, adresez celorlalti lideri de partide politice sa intram intr-o discutie formala si cu presa de fata, daca se poate, pentru a da tarii un guvern rapid", a adaugat el.

Liderul PSD a anuntat si mandatul cu care partidul sau merge la negocieri, si anume apararea populatiei de efectele crizei. "Lucrul cel mai important, pentru care am primit un mandat de la milioane de romani, care vorbesc dincolo de lucrurile de negociere propriu-zisa, mandatul nostru este foarte clar, acela de a apara prin toate mijloacele si in guvernarea noastra locurile de munca si puterea de cumparare a populatiei intr-o perioada foarte grea. Acesta e mandatul real cu care plecam", a precizat el.
Geoana a mai spus ca va vorbi cu toate partidele, dar ca PSD va trebui sa analizeze toate variantele care ar permite formatiunii sa ajunga la guvernare si sa aplice mandatul primit de la popor. Intrebat daca PSD a primit oferte, Geoana a spus: "numeroase".

Dupa declaratia de presa, el a negat ca el si alti colegi ai sai au plecat spre negocieri. Anterior declaratiilor lui Geoana, Miron Mitrea, Marian Oprisan, Liviu Dragnea, Nicusor Constantinescu s-au urcat in masini si au plecat impreuna de la sediul PSD. "Ce, n-au si ei voie sa plece in viteza?", a replicat Geoana intrebarilor presei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.