Vicepresedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat luni seara, la Realitatea Tv, ca presedintele PNL Calin Popescu Tariceanu isi "joaca" sansele de a-si continua mandatul de premier, atat in varianta unui Guvern PD-L-PNL, cat si a unui Executiv PNL-PSD.

"Presedinte al PNL este cu certitudine (Calin Popescu Tariceanu - n.r.), premier inca este si cred ca, cel putin in comparatie cu ceilalti doi (Theodor Stolojan si Mircea Geoana - n.r.), el joaca. In sensul ca exista variante, poate chiar mai multe decat in cazul domnului Stolojan, plauzibile pentru ca Tariceanu sa fie in continuare prim-ministru", a comentat Antonescu, intrebat daca il vede pe Calin Popescu Tariceanu premier sau doar presedinte al PNL.

In acest context, vicepresedintele liberal a avansat doua scenarii posibile. "Sa presupunem ca Basescu doreste sa faca o oferta atat de ispititoare – pentru ca ea trebuie sa fie deosebit de ispititoare – Partidului National Liberal pentru un Guvern PD-L – PNL. Ce poate fi mai ispititor decat propunerea ca acest Guvern sa se reuneasca, in mod traditional as spune, sub conducerea lui Calin Popescu Tariceanu!", a prezentat Antonescu prima sa varianta.

"Sa presupunem - si de data asta presupunem chiar mai serios - ca intr-o discutie cu PSD, elementul de negociere pe care PNL foarte probabil va porni si care tine de anumite elemente ale programului anticriza si de guvernare, acestea sa fie garantate, cu respectarea proportionalitatii, a algoritmului, de un premier liberal, care nu poate fi decat Calin Popescu Tariceanu", si-a expus Antonescu cel de-al doilea scenariu. "Iata doua variante plauzibile. Nu stiu daca probabile, dar sunt plauzibile", a subliniat vicepresedintele liberal, potrivit NewsIn.

Replica adversarilor politici nu s-a lasat asteptata. "Noi discutam despre ce e probabil, nu doar despre ce e posibil. Nu mi se pare probabil ca un partid care e pe locul trei sa dea primul-ministru, nu mi se pare probabil (...) Negocierea intre partide nu e prealabila desemnarii primului-ministru, negocierea dintre partide e ulterioara desemnarii primului-ministru", a comentat liderul PD-L, Valeriu Stoica. De altfel, in opinia democrat-liberalului, PD-L "are cele mai mari sanse sa fie la guvernare", deoarece "a devenit cel mai mare partid din Romania", cu "cel mai mare numar de mandate din Camera si Senat".

Liderul PSD, Cristian Diaconescu, a fost mai transant. "Am senzatia ca, in ideea unei aliante pe partea dreapta, probabil ca mai multe sanse din punct de vedere al desemnarii are Tariceanu decat Stolojan. Din punctul de vedere al PSD, nu exista in acest moment niciun argument de negociere cu Tariceanu sau cu PNL din care sa rezulte ca noi am trebui sau am putea sa dam sprijin unui astfel de Guvern", a afirmat vicepresedintele social-democrat.

Referitor la scenariul unui Guvern PD-L-PNL, cu Vasile Blaga premier, Antonescu a recomandat "prudenta" fata de astfel de combinatii si nici nu a confirmat vreo intalnire intre Tariceanu si seful statului care ar putea avea loc marti.

Cat priveste participarea UDMR la una dintre formulele de guvernare, Antonescu a subliniat ca Uniunea a fost si a ramas partenerul privilegiat al PNL, chiar daca ceilalti doi invitati in emisiunea transmisa de Realitatea Tv au evitat sa dea un raspuns fara echivoc. Stoica a cerut UDMR sa-si aminteasca de faptul ca este membru al PPE, iar Diaconescu a comentat ironic apropierea dintre o formatiune populara, UDMR, si una liberala, PNL.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.