Presedintele PD-L, Emil Boc, s-a bucurat de rezultate, alti membri PD-L au fost mai rezervati, iar Elenei Udrea i-au dat lacrimile si a plecat fara sa spuna niciun cuvant.

In ziua scrutinului, liderii pedelisti au avut grija sa se separe mai bine decat la locale de indiscretiile presei. Ziaristii au fost invitati la sediul central din Modrogan nr.1, in timp ce conducerea partidului s-a izolat la sediul din Modrogan nr.22, unde nu a putut patrunde nimeni. In jurul orelor 15.00, doar Adriean Videanu facea oficiile de gazda pentru jurnalistii prezenti.

De altfel, democrat-liberalii aveau motive suficiente sa intre in sedinta cu usile inchise. Aparusera primele informatii privitoare la rezultatele voturilor, iar la ora 12.00, pesedistii aflasera ca sunt creditati cu 29 de procente.

La intrebarile pe aceasta tema, Videanu a simulat neconvingator increderea in victoria PD-L. Democrat-liberalul era la fel de zambitor si cateva ore mai tarziu, cand devenise evident pentru toata lumea ca, spre seara, nu se va produce sperata navala a electoratului dreptei catre urnele de vot. 'Situatia e... rotunda', spunea Videanu, fara sa explice ce intelegea el prin acest lucru.

Theodor Stolojan si Emil Boc mai veneau din cand in cand pe la sediu inaintea rezultatelor sondajelor efectuate la iesirea de la urne, insa Vasile Blaga nu si-a facut aparitia decat cu putin timp inainte de ora 21.00.

Activistii cu mai multa experienta vorbeau intre ei clatinand din cap, in timp ce tineri imbracati in jachete protocalii agitau fara vlaga niste steaguri ale partidului, cu speranta ca se vor mai incalzi.

Drapelele au fost scuturate cu ceva mai multa ravna cand intreaga conducere a PD-L si-a facut aparitia pe treptele sediului partidului pentru aflarea rezultatelor.

Boc si-a inceput discursul cu constatarea ca partidul sau a obtinut cel mai bun scor din istorie la alegerile parlamentare, dublu fata de cel precedent.

De asemenea, liderul pedelistilor a remarcat in mod repetat faptul ca, statistic vorbind, dreapta a obtinut victoria si acest lucru il indreptateste sa aspire la guvernare. Obiectivul fixat inainte de alegeri, castigarea lor cu cel putin 40%, nici macar nu a mai fost pomenit.

Aplecarea spre comparatiile statistice a liderului PD-L nu a fost impartasita si de colegii lui, ale caror fete exprimau cu totul altceva decat incantare.

Cea mai dezamagita a fost Elena Udrea, care a plecat inlacrimata, in timp ce Boc inca se mai straduia sa demonstreze statistic marele succes al PD-L. Cu capul plecat si ochii in lacrimi, Udrea a plecat catre masina incapabila sa mai pastreze aparentele.

Theodor Stolojan a reusit performanta sa pastreze aceeasi expresie timp de mai bine de un sfert de ora, cat au durat anuntarea rezultatelor, discursul lui Geoana si discursul lui Boc.

Insa a existat cel putin un democrat-liberal nemultumit in mod deschis de victoriile de pe taramul statisticii. Videanu a recunoscut cu franchete ca 'una e scorul PD-L, altul este scorul dreptei'. Tot o lectie de statistica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.