Ideea remanierii guvernamentale se impune aproape ca o certitudine, mai ales dupa ce presedintele Traian Basescu a avansat si data la care asteapta unele decrete de revocare din functie.

Seful statului a anuntat ca doreste inlocuirea anumitor membri ai Executivului, considerati ineficienti. Deznodamantul va avea loc, cel mai probabil, la sfarsitul lunii mai, cand se vor finaliza si primele sase luni de guvernare. "Cu certitudine, in acord cu primul-ministru se vor opera niste schimbari la incheierea celor sase luni de guvernare si eu astept punctul de vedere al primului-ministru" a spus Basescu. Mai mult, recent si liberalii au anuntat ca vor face evaluari ale ministrilor, iar acolo unde va fi cazul vor retrage sprijinul politic. Deocamdata, cele mai des vehiculate nume sunt cele ale ministrilor Integrarii, Ene Dinga, si cel al Sanatatii, Mircea Cinteza. Surse din cadrul Aliantei dau ca sigura inlocuirea lui Dinga, reprezentant al Partidului Democrat. Lui Dinga i-a fost reprosata ineficienta in ceea ce priveste gestionarea treburilor privind integrarea.

Surse din cadrul Ministerului Integrarii Europene sustin ca inlocuitorul ar putea fi actualul negociator-sef al Romaniei cu Uniunea Europeana, Leonard Orban. De altfel, surse din cadrul PD au spus ca numirea lui Ene Dinga in functia de ministru al Integrarii nu a fost considerata cea mai buna alegere, stiut fiind si faptul ca la vremea respectiva Basescu i-ar fi propus lui Vasile Puscas sa-si continue activitatea. Mircea Cinteza, ministrul sanatatii, este alt nume aflat pe lista neagra a remanierilor. El este vizat mai degraba ca un artificiu de imagine, daca tot ar fi sa fie sacrificata o persoana pentru criza din sanatate. Spre deosebire de Ene Dinga, liberalii i-au luat apararea in urma Delegatiei Permanente a PNL. Purtatorul de cuvant al partidului, deputatul Eugen Nicolaescu, a dat vina pe fosta guvernare, spunand ca Cinteza se lupta cu "gravele carente lasate de guvernarea PSD". Problema este cat sprijin politic are Cinteza in cadrul PNL, el fiind cooptat in acest partid pe vremea cand liberalii erau in Opozitie.

Alte nume care se afla trecute pe lista unor posibile inlocuiri, potrivit unor surse din coalitie, sunt si cele ale lui Codrut Seres - ministrul Economiei si Comertului si Traian Dobre - ministrul Transporturilor. Potrivit unor surse guvernamentale si scaunul ministrului Mediului , Sulfina Barbu - criticata pentru proasta gestionare a crizei inundatiilor - se clatina. In toate aceste cazuri problema este daca inlocuirea lor va fi acceptata de catre partidele care i-au propus.

Spre deosebire de ceilalti colegi din executiv, ministrul Aparari, Teodor Atanasiu, a spus ca nu se teme de o eventuala remaniere. El a declarat ca a avut unele discutii cu premierul Calin Popescu Tariceanu, iar acesta nu i-ar fi reprosat nimic in legatura cu activitatea sa. "Am discutat cu premierul si nu a avut nici o nemultumire asupra activitatii mele, deci n-am emotii(...) premierul ne-a anuntat inca de la desemnare ca in luna iunie se va face prima prima evaluare asupra activitatii Guvernului si se va lua o decizie" a spus Atanasiu. El a mai explicat faptul ca, unele schimbari sunt necesare si ca urmare a faptului ca actualul executiv a preluat structura ministeriala pe care o avea si PSD, pentru a nu aparea probleme in programul de aderare.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.