Mecanismul de cooperare si verificare in domeniul justitiei si luptei anticoruptie va fi mentinut pana cand vor fi indeplinite toate obiectivele de referinta - a fost mesajul transmis de secretarul general al CE, valabil si pentru Romania, a declarat pentru NewsIn Mark Gray, purtator de cuvant CE.
Secretarul general al Comisiei Europene, Catherine Day, a avut joi o intalnire cu jurnalisti bulgari, in care a precizat ca, potrivit Tratatului de aderare a Bulgariei si Romaniei, se pot aplica clauze de salvgardare timp de trei ani dupa aderare, dar ca "nu exista niciun termen-limita pentru mecanismul de cooperare si verificare", a explicat Gray.

"Mecanismul va inceta in momentul in care sunt indeplinite obiectivele de referinta (benchmarks)", a spus purtatorul de cuvant.

Potrivit postului public de radio bulgar, citat de RADOR, Day a spus ca Executivul european doreste ca "Bulgaria sa aiba rezultate, sa demonstreze ca sistemul juridic functioneaza, ca este capabil sa-i judece si sa-i condamne pe cei care incalca legea".

"Nu dorim rezultate senzationale, insa dorim sa vedem un sistem functional, care sa depisteze problemele si sa le solutioneze", a adaugat secretarul general al Comisiei Europene. Iesirea Romaniei de sub mecanismul de cooperare si verificare in 2009 este un obiectiv declarat atat de presedintele Traian Basescu, cat si de Guvern si de Partidul Social-Democrat.

Romania si-a asumat, odata cu aderarea la UE, indeplinirea a patru obiective de referinta (benchmarks), Comisia Europeana neconstatand in niciunul dintre rapoartele de pana acum suficiente progrese pentru a elimina vreunul dintre obiective.

Astfel, Romania trebuie sa asigure un proces judiciar mai transparent si mai eficient, printr-o responsabilizare crescuta a Consiliului Superior al Magistraturii, precum si sa monitorizeze impactul aplicarii noilor coduri de procedura civila si penala. Al doilea obiectiv de referinta cere monitorizarea nou infiintatei Agentii Nationale de Integritate, "care sa emita hotarari cu caracter obligatoriu pe baza carora sa se poata aplica sanctiuni disuasive". Obiectivul numarul trei prevede "continuarea seriei de anchete profesioniste si impartiale in cazuri de coruptie la nivel inalt. Asigurarea stabilitatii juridice si institutionale a cadrului anticoruptie, in special prin mentinerea procedurii actuale de numire si revocare a procurorului general al Romaniei, a procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie si a titularilor altor posturi de conducere din cadrul Parchetului General". Ultimul obiectiv se refera la adoptarea unor masuri suplimentare de prevenire si de lupta impotriva coruptiei la nivelul administratiei locale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.