De asemenea, la termenul de miercuri al procesului de la Tribunalul Bucuresti, fostul colonel SIE a cerut introducerea in cauza a SRI si SIE, urmand ca instanta sa decida in acest sens.

Magistratii Tribunalului Bucuresti s-au sesizat cu privire la competenta de judecata a instantei, urmand sa decida daca procesul va fi judecat de Tribunalul Bucuresti sau de o judecatorie de sector.

Procesul fostului colonel SIE, Ionel Dragomir, cu Traian Basescu s-a amanat, pe 15 octombrie, pentru ca Dragomir sa isi angajeze avocat, dupa ce Administratia Prezidentiala a depus o intampinare, iar instanta i-a cerut fostului colonel sa spuna care e valoarea despagubirilor pe care le cere presedintelui.

Fostul colonel SIE Ionel Dragomir, dat afara in scandalul rapirii jurnalistilor romani in Irak, l-a dat in judecata pe presedintele Basescu, solicitandu-i acestuia sa spuna daca el este "colonelul Dumitrescu", despre care a spus, in anul 2005, ca a incurcat operatiunile de salvare a jurnalistilor. "Reprezentantii Serviciului de Informatii Externe au declarat, in procesul in care colonelul Dragomir a contestat concedierea sa, ca l-a dat afara pe acesta, in urma afirmatiilor presedintelui Traian Basescu, din iulie 2005, care a spus ca a existat un colonel Dumitrescu care, prin informatiile date, ar fi incurcat operatiunile de salvare a jurnalistilor. Noi, prin acest proces, ii cerem presedintelui sa vina sa spuna daca Dumitrescu, de care a vorbit el, este colonelul Ionel Dragomir. Daca va spune ca Dumitrescu nu este Dragomir, atunci procesul se incheie din punctul nostru de vedere. Daca va spune ca acesta este Dragomir, atunci ii vom cere sa ne prezinte dovezile, iar daca nu are, sa plateasca daune", a explicat, pentru NewsIn, avocatul lui Dragomir, Antonie Popescu, motivul pentru care colonelul SIE l-a dat in judecata pe Traian Basescu.

Curtea de Apel Bucuresti a admis, in data de 27 martie, cererea fostului colonel Dragomir de anulare a actului administrativ prin care a fost trecut in rezerva, a dispus reintegrarea acestuia in functia avuta in cadrul Serviciului de Informatii Externe si repunerea in toate drepturile detinute anterior.

Ionel Dragomir a sustinut, in motivarea actiunii sale, ca SIE a decis sa-l treaca in rezerva fara sa detalieze, cu claritate, faptele imputate colonelului si fara descrierea exacta a incadrarii juridice a faptelor ce au fost reclamate. Dragomir a calificat ordinul de trecere in rezerva ca fiind unul "ilegal" si "abuziv".

Magistratii i-au audiat, in data de 12 martie, pe Constantin Degeratu, consilier de stat la Departamentul Securitatii Nationale din cadrul Administratiei Prezidentiale, si pe Silviu Predoiu, adjunct al directorului Serviciului de Informatii Externe. Acesta din urma ar fi sustinut, potrivit unor documente ale avocatului lui Dragomir, ca "nu i s-a reprosat relatia directa cu presa, ci neglijenta si proasta gestionare a informatiilor clasificate, aflate in custodia sa". "Tot ce pot sa spun despre cele imputate reclamantului, este ca modul in care a gestionat informatiile a creat premisele unei scurgeri de informatii in exterior", a mai afirmat Predoi, in cadrul audierii, potrivit aceleiasi surse.

La unul din termenele procesului, Ionel Dragomir a declarat ca reclama modul "abuziv" in care a fost trecut in rezerva, pe motiv ca ar fi fost sursa jurnalistului Ovidiu Ohanesian, in ancheta ce a fost demarata dupa gestionarea crizei rapirii jurnalistilor romani. In consecinta, Dragomir a cerut audierea lui Ohanesian in prezenta cauza. "L-am adus pe Ohanesian sa spuna cu mana pe Biblie daca am fost eu sursa pentru el", a mai declarat fostul colonel SIE, care a mai reclamat faptul ca Basescu l-a numit "colonel sabotor".

Dragomir a sustinut ca i-a comunicat generalului Degeratu ca exista o scurgere de informatii in cadrul SIE, si ca Predoiu ar fi trebuit sa verifice "cartita".