Prim-vicepresedintele PD-L, Theodor Stolojan, propus de partid pentru functia de prim-ministru, sustine ca poate indeplini exigentele presedintelui prin formarea unui guvern cu o majoritate clara in Parlament, care sa poata sa faca fata consecintelor crizei economice mondiale, informeaza NewsIn.
Intrebat, marti, daca poate actiona ca un liant intre partide pentru formarea unui guvern puternic, Stolojan a raspuns: "Mi se pare corecta pozitia presedintelui tarii, iar eu sunt candidatul la functia de premier pe care PD-L l-a ales in unanimitate. Presedintele are dreptul constitutional de a desemna un candidat pentru functia de premier si ma regasesc in definitia sa pentru viitorul prim-ministru".

In ceea ce priveste capacitatea sa de a sta la masa negocierilor impreuna cu cei care l-au exclus din PNL sau social-democratii, prim-vicepresedintele democrat-liberalilor a sustinut ca impactul crizei economice si necesitatea unui guvern care sa reziste presiunilor populiste obliga toate partidele sa fie deschise discutiilor, in functie de rezultatul alegerilor de la 30 noiembrie. "Efectele crizei vor fi mai mari decat discutam in momentul de fata (...) Vom vedea ce este de facut si in functie de rezultatul votului. Fiecare dintre noi trebuie sa priveasca inainte si nu inapoi. Este nevoie de o majoritate solida in Parlament, nu ca PNL care a guvernat cu o sustinere de 20%. Romania nu are incotro. E nevoie de o majoritate clara care sa se opuna presiunilor populiste", a apreciat Stolojan.

Presedintele Traian Basescu a declarat luni seara, la Realitatea TV, ca premierul desemnat trebuie sa reuseasca sa negocieze o majoritate parlamentara de peste 50% pentru a capata legitimitate, neexcluzand nici varianta unei "mari coalitii".

"Eu cred in acest tip de democratie cu jumatate plus unu", a spus presedintele, sustinand ca in opinia lui "orice este sub 50% nu e legitim pentru democratie". Basescu a spus ca ar fi putut impune un guvern minoritar in 2004, dar ca nu a facut-o.

Traian Basescu a explicat ca obligatia lui constitutionala este sa desemneze un prim-ministru si ca acesta va fi cel care va negocia formarea majoritatii. "Sigur ca intre mine si el va exista o discutie foarte serioasa, in care ii voi solicita sa mearga pe un Guvern cu sustinere puternica in Parlament. Daca ma vor intreba partidele cum sa se realizeze, foarte bine. Daca nu, eu imi fac obligatia constitutionala sa desemnez un prim-ministru", a spus presedintele.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.