Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat marti ca nu crede in viabilitatea unui guvern de uniune nationala, ca viitorul guvern va fi format cel mai probabil din doua din cele trei partide, PSD, PD-L si PNL, aratand insa ca un executiv PSD-PD-L ar fi "nefezabil".

Liderul social-democrat a declarat, in ultima sa conferinta de presa ca senator, ca presedintele Basescu nu poate ignora, atunci cand desemneaza viitorul premier, configuratia politica ce se formeaza in Parlament dupa alegeri, adaugand ca solutia din 2004, cand Traian Basescu a creat o alta majoritate guvernamentala, desi PSD castigase alegerile, ar fi gresita.

"Eu vreau sa sper, ca in ciuda trasaturilor sale de caracter, pe care le-a exprimat pana acum, presedintele Basescu sa dea dovada de luciditate si sa-si indeplineasca misiunea sa constitutionala pornind de la o realitate politica, deci sa respecte acea structura parlamentara care va da solutia cea mai realista pentru un guvern stabil", a declarat Iliescu, citat de NewsIn.

El a spus ca seful statului ar trebui sa se uite, inainte de a desemna premierul, la "constatarea obiectiva a raportului de forte din Parlament si acea combinatie posibila de asigurare a unei majoritati in Parlament".

"Presedintele, daca ignora acest lucru, greseste, pentru ca risca sa provoace si ceea ce s-a intamplat si dupa 2004, netinand seama de realitatea obiectiva din Parlament", a avertizat Iliescu, raspunzand unei intrebari despre ce ar trebui sa faca PSD daca seful statului nu desemneaza candidatul social-democrat pentru acest post, ci unul de la alt partid.

Pe de alta parte, desi a spus ca un guvern monocolor este situatia care a dat cele mai eficiente rezultate, Iliescu a aratat ca, cel mai probabil, viitorul guvern va fi constituit din doua partide. "Din experienta anilor care au trecut s-a vazut ca cele mai eficiente au fost guvernele in care un partid si-a asumat raspunderea guvernarii cu sprijin in Parlament. (...) Din punct de vedere al eficientei o guvernare cu un partid cu o anumita putere in Parlament ar putea sa-si asigure un sprijin in Parlament s-a dovedit formula cea mai buna. Situatia concreta a voturilor poate sa impuna nevoia unor intelegeri si a unei coalitii de guvernare.(...)Practic sunt trei partide care vor domina rezultatului votului, deci doua dintre partide sa formeze o coalitie si sa aiba deci majoritate asigurata", a precizat el.

Fostul presedinte a mai spus ca un guvern PD-L-PSD ar fi nefazabil, dand de inteles ca cea mai buna combinatie ar fi una PSD-PNL. "E posibil sa apara si asa (un guvern de doua partide, n.r) . Nu stiu. N-as vrea sa anticipez, dar intrucat PD-L e o formatie dependenta total de personalitatea domnului Basescu, cred ca aceste combinatii (intre PSD si PD-L, n.r) devin, din acest punct de vedere, nefezabile, pentru ca s-au ars si unii si altii", a aratat el, raspunzand unei intrebari despre partidul cu care PSD are cele mai multe compatibilitati pentru a guverna. El a mai adaugat ca pesedistii nu pot avea incredere in democrat-liberali si pentru ca peste noapte si-au schimbat optiunea politica si ideologica.

Iliescu a aratat ca in acest moment negocierile intre partide sunt inutile si ca trebuie asteptat rezultatul votului popular. "In momentul de fata nimeni nu-si permite sa intieze niciun fel de negocieri, fiecare se lupta pentru un numar cat mai mare de voturi, deci discutii, negocieri pentru ce va fi dupa nu ajuta pe nimeni. Dupa alegeri atunci se ajunge la un dat obiectiv si acel dat va genera o situatie obiectiva", a precizat el, adaugand ca este disponibil sa se angajeze dupa alegeri in negocierile pe care PSD le va purta cu celelalte partide.

El a comentat si recentele iesiri publice ale presedintelui Basescu, pe care l-a acuzat ca incearca sa monopolizeze opinia publica, aranjandu-si convorbiri "in care are niste oameni care-i arunca mingea la fileu" si ca incearca sa-si asume prerogative pe care Constitutia nu i le da. "Ceea ce anunta de pe acum, cu o anumita atitudine de monopol in adoptarea deciziilor in legatura cu ceea ce urmeaza dupa aceste alegeri.... Constitutia nu-i ofera atributii sa controleze si programul de guvernare si echipa guvernamentala, mi se par lucruri care depasesc atributiunile pe care le are si care pot constitui factori perturbatori in dialogul politic", a explicat liderul PSD.

Presedintele Traian Basescu a declarat luni seara, la Realitatea TV, ca premierul desemnat trebuie sa reuseasca sa negocieze o majoritate parlamentara de peste 50% pentru a capata legitimitate, neexcluzand nici varianta unei "mari coalitii".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.