Decretul sefului statului privind eliberarea din functie, ca urmare a demisiei, a procurorului Ciprian Nastasiu, cel care s-a ocupat de dosarul lui Omar Hayssam, a fost publicat, luni, in Monitorul Oficial.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a luat act, in sedinta de pe 30 octombrie, de cererea de demisie din magistratura a procurorului Ciprian Nastasiu. Potrivit legislatiei, actul este trimis la Presedintie, care, prin decret prezidential, dispune eliberarea din functia de magistrat a solicitantului.

Ciprian Nastasiu, revocat de la DIICOT din cauza sanctiunilor primite in legatura cu dosarul Omar Hayssam, a trimis, pe 24 octombrie, Consiliului Superior al Magistraturii decizia sa de a demisiona.

Nastasiu fusese detasat la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Timisoara, in urma ordinului procurorului general, Codruta Kovesi. El a contestat, in august, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, revocarea sa din functia de procuror al DIICOT, dupa ce Curtea de Apel i-a respins aceeasi solicitare.

Curtea de Apel Bucuresti respinsese, in data de 10 iulie, cererea procurorului Ciprian Nastasiu de suspendare a executarii ordinului prin care a fost revocat de procurorul general. Ciprian Nastasiu a sustinut si in aceasta faza procesuala ca mai are de terminat dosare, in calitate de procuror DIICOT, iar locuinta si domiciliul le are in Bucuresti. "Nu este indeplinita conditia existentei unei pagube iminente. Deoarece Ciprian Nastasiu este, din 4 iulie 2008, in concediu legal de odihna, dosarele sunt in cadrul institutiei si se predau conform regulamentului, iar reclamantul beneficiaza, in continuare, de drepturile salariale aferente functiei de procuror de la Parchetul pe langa Curtea de Apel Timisoara", se arata in sentinta civila a CAB.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a respins, tot in data de 10 iulie 2008, contestatia formulata de procurorul DIICOT, Ciprian Nastasiu, impotriva hotararii Sectiei pentru procurori, prin care s-a dat aviz revocarii sale din cauza unor sanctiuni in legatura cu dosarul lui Hayssam.

Sectia pentru procurori a CSM admisese, in sedinta din 3 iulie, solicitarea procurorului general Laura Codruta Kovesi, care a cerut aviz pentru revocarea din functia de procuror DIICOT a lui Ciprian Nastasiu. Solicitarea facuta de Kovesi a venit dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a mentinut sanctiunea primita de procurorul Ciprian Nastasiu de la CSM, pentru o serie de abateri disciplinare care le-ar fi comis in dosarul lui Omar Hayssam.

Astfel, Completul de 9 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie a constatat, pe 15 aprilie, ca fiind nul recursul promovat de procurorul Ciprian Nastasiu impotriva deciziei CSM, prin care a fost sanctionat cu diminuarea pe trei luni a salariului, dupa ce a fost cercetat pentru abateri disciplinare in dosarul Omar Hayssam.

Ori, potrivit legii de functionare a DIICOT, una din conditiile principale ca un procuror sa faca parte din aceasta structura este ca el sa nu fi fost niciodata sanctionat disciplinar, conditie care se aplica si in cazul mentinerii in functie. Din cauza dosarului lui Omar Hayssam, procurorul Nastasiu a fost retrogradat din ierarhia Parchetului General, unde ajunsese adjunct al sefului DIICOT.

Procurorul Ciprian Nastasiu si Sofica Dumitrascu, judecatorul care a decis cercetarea in stare de libertate a lui Hayssam, au primit, in 24 noiembrie 2006, rezolutia de neincepere a urmaririi penale, din partea Serviciului de Anchete Speciale din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Procurorii au stabilit ca nici Nastasiu si nici Dumitrascu nu pot fi facuti raspunzatori pentru fuga sirianului, dupa ce a fost eliberat, considerand ca cei doi magistrati si-au intemeiat deciziile pe acte medicale, respectiv adeverinta eliberata lui Omar Hayssam de catre medicul Constantin Tanasescu. Acesta era singurul act oficial de la dosarul cauzei unde aparea diagnosticul de metastaza in cazul sirianului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.