Fostul ministru al Mediului, Sulfina Barbu, semnaleaza ca suprabirocratia de la Administratia Fondului de Mediu afecteaza programul "Casa Verde" - pentru incalzirea imobilelor pe baza de energie solara.

Fostul ministru al Mediului a atras atentia ca selectarea instalatorilor care vor monta echipamentele pentru energie solara a fost suprabirocratizata de catre AFM, existand riscul ca, din cauza timpului scurt pentru selectie, multi instalatori sa nu fie validati.

Potrivit fostului ministru, instalatorii care doresc sa participe la programul Casa Verde trebuie sa fie validati si inregistrati la Administratia Fondului de Mediu. Inainte de a depune documentatia la AFM, firmele solicitante trebuie sa obtina tot de la AFM o confirmare din care sa reiasa ca nu au datorii la Fondul de Mediu.

Practic, AFM solicita un document dintr-o evidenta pe care chiar aceasta institutie o detine. In opinia fostului ministru de Mediu, "mult mai simplu ar fi fost ca Administratia Fondului de Mediu sa fi anuntat ca plata datoriilor catre Fond este o conditie de calificare. Astfel, cei care erau obligati sa achite taxele la Fond ar fi facut-o inainte de depunerea documentatiei sau nu ar fi pierdut timp sa intocmeasca documentatia stiind ca nu pot plati datoria. In tot acest timp, la AFM este haos iar oamenii nu stiu daca vor mai apuca sau nu sa depuna documentatia. Ma intreb ce se va intampla cu procesul de validare, daca doar pentru obtinerea unei simple confirmari, cei care doresc sa participe la program trec printr-un proces atat de anevoios si inutil".

Din declaratiile Sulfinei Barbu, pana acum la AFM s-au inscris aproape 8.000 de solicitari, iar intervalul pentru validarea acestora expira la 28 noiembrie. Astfel, "ingreunarea inutila a acestui proces si intarzierea cu care instalatorii primesc confirmarile din partea AFM ridica semne de intrebare fata de intentiile reale ale organizatorilor", a conchis fostul ministru de Mediu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.