Pentru a doua oara in aceasta saptamana Traian Basescu a lovit Guvernul Tariceanu cu critici dure legate de incompetenta si superficialitate, anuntand ca asteapta din partea premierului sa-i prezinte spre semnare decretele de revocare din functie a unor ministri, pentru ca "se simte nevoia unor inlocuiri".

"Eu nu pot sa ma fac ca nu vad ce se intampla", a declarat Traian Basescu joi seara la postul public de televiziune, spunand deschis ca este nemultumit de rezultatele activitatii Guvernului condus de Tariceanu, atat in ceea ce priveste masurile luate pentru aderarea la UE, cat si in ceea ce priveste realitatile sociale, criza din sanatate, criza sinistratilor din Timis. "Va pot spune ca pana in prezent Guvernul a avut cateva reusite, dar si balbaieli, nereusite. Intr-o situatie de calamitati naturale, spre exemplu, cum este cea din Timis, Guvernul nu a reactionat asa cum trebuia sa reactioneze, ca o echipa unitara, sub o conducere unica, pentru ca Guvernul este condus de un premier, de Calin Popescu Tariceanu. Nu s-a dat acea senzatie de forta in confruntare cu forta naturii", a spus Basescu, criticand faptul ca "Guvernul a aparut dispersat".

Basescu i-a nominalizat, la capitolul ministri de care este nemultumit, pe Sulfina Barbu, pe ministrul Blaga si pe cel al Apararii, "care vorbeau fiecare despre problemele lor, cu tot soiul de comentarii". Insusi Tariceanu a intrat sub tirul nemultumirilor prezidentiale, Basescu spunand ca premierul nu s-a comportat ca un adevarat sef al guvernului: "Acolo ar fi trebuit sa existe cuvantul "comanda la mine". Si singurul care o putea face era prim-ministrul". "Acum marea problema este ca nu s-a dat un semnal de speranta de la inceput si oamenii au ajuns la disperare, pentru ca au vazut balbaiala guvernului", a apreciat presedintele, referindu-se la sinistrati. Presedintele i-a mai reprosat lui Tariceanu: "Tactul in relatiile cu acesti oameni este in astfel de situatii mai important decat actiunile", mustrandu-l astfel pentru celebra replica: "Doamna, dar ce vreti, sa va fac hotel?"
Basescu a atacat si criza din sistemul de sanatate, punctand, de asemenea, si restantele la masurile care trebuie luate de Guvern conform intelegerilor cu UE.

Presedintele a afirmat ca unii dintre ministri activeaza "la capacitate redusa" si ca exista si membri ai Guvernului care "atata pot, nu pot mai mult". Traian Basescu a anuntat ca la expirarea "termenului de gratie" de 6 luni pe care i l-a acordat Guvernului, va discuta cu premierul Tariceanu, ii va expune nemultumirile sale si asteapta din partea acestuia sa opereze schimbari. In opinia presedintelui, o restructurare a Executivului nu ar fi utila, deoarece ar presupune inca o perioada lunga pana cand se vor acomoda guvernantii cu o noua schema guvernamentala, insa remanierea se impune cu necesitate. "Cu certitudine, in acord cu prim-ministrul, se vor opera niste schimbari la incheierea celor 6 luni, si eu astept punctul de vedere al prim-ministrului. Cu certitudine insa voi accepta emiterea decretelor de revocare la propunerea prim-ministrului, pentru ca se simte nevoia unor inlocuiri".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.