Traian Basescu a reusit performanta de a promova public trecerea lenta a PD spre „familia“ populara fara insa a pronunta si numele vicepresedintelui Sorin Frunzaverde, cel care a lansat si a sustinut proiectul in PD.

Dupa lovitura politica administrata PD joi la Paris de catre PES, prin neacordarea statutului de membru, presedintele Basescu a luat cirma fostului sau partid in mina si i-a indreptat busola catre centrul popular. Locul de desfasurare, televiziunea nationala. "PD are o platforma politica extrem de potrivita pentru zona de centru a spectrului politic. As da continuitate politica, daca as candida, sa presupunem ca nu as fi presedintele Romaniei, eram presedinte in functie (…) Si cum la congres as fi candidat pentru un al doilea mandat de presedinte al PD, lucru pe care nu l-as fi facut, dar daca, e o ipoteza, mi-as fi luat platforma program cu care am cistigat alegerile in mai 2001, as fi adaptat-o. Ea este valabila in proportie de 80%, as fi adaptat-o nevoilor guvernarii. Iar de pe aceasta pozitie sigur ca poti pe urma sa iei deciziile politice consultind partidul, decizia politica cu privire la familia europeana in care consideri ca trebuie sa fii", a explicat Basescu.

Deocamdata, pe centru

Pozitionarea PD pe centrul politic, cu posibilitatea unei optiuni ulterioare in privinta familiei social-democrate sau populare, a fost si ideea pe care Basescu le-a expus-o liderilor PPE cu care s-a intilnit, conform propriilor explicatii. Argumentul sau este acela ca "Romania este dezechilibrata acum in raport cu structurile politice ale UE. Are corespondent pe stinga, are nimic pe centru-drepta, nu are nimic pe centru". Neclar cam pe unde ar fi pozitionat PNL in descrierea lui Basescu, de vreme ce liberalii s-au declarat si se comporta ca un partid de centru-dreapta.

Daca busola a fost reorientata explicit de capitanul spiritual al PD, ea nu a fost si predata unui secund. Formulele retorice ale presedintelui nu fac decit sa sprijine orientarea PD spre familia populara, promovata de vicepresedintele Sorin Frunzaverde, dar printr-un transfer lent. Asa cum, insa, sugera vicepresedintele Adriean Videanu, care a promovat insistent ideea ca motiunea pe care o va promova va fi una de orientare inca necunoscuta in teoria politica, adica social-democrata, dar centrista.

Boc ar putea candida pe platforma populara

Palma trasa de PES democratilor a relansat, pe de alta parte, competitia pentru sefia PD. Presedintele interimar Emil Boc afirma ca inca nu s-a decis sa candideze, dar exista o idee conform careia Emil Boc ar putea sustine motiunea de orientare populara, in locul lui Sorin Frunzaverde, ceea ce, spun unii lideri, i-ar putea ameninta serios sansele lui Adriean Videanu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.