Deputatul PSD Alin Teodorescu a declarat joi, intr-o emisiune la Radio Mix, ca "despartirea reala dintre Iliescu si noua generatie de politicieni social-democrati s-a facut in vara anului 2004", atunci cand fostul presedinte Ion Iliescu a cerut demisia lui Adrian Nastase, relateaza Mediafax. Alin Teodorescu a spus ca, dupa alegerile locale, Ion Iliescu l-a facut responsabil de esec pe Nastase caruia i-a si cerut demisia in 12 iulie 2004, in urma unei intalniri de patru ore la Cotroceni. El a explicat ca in acel moment "oamenii din conducerea partidului se chinuiau sa gaseasca o solutie, pentru ca existau prognoze care aratau ca partidul va lua sub 30% la parlamentare, iar in cazul prezentarii lui Basescu la prezidentiale, Nastase ar fi pierdut din primul tur".

"Nu fusese un esec, ci o infrangere a unora dintre oamenii care nu aveau ce cauta in politica in general, nu in PSD: Sechelariu, Lungu si altii de tipul asta", a spus Teodorescu. Fostul cancelar al lui Nastase a declarat ca, in acel moment, au fost luate in calcul cel putin doua solutii.

A treia cale

"Una era ca Nastase si echipa lui sa se retraga de la guvernare, iar a doua posibilitate era sa mergem in campanie impotriva lui Iliescu", a spus Alin Teodorescu, explicand apoi: "Ce insemna sa te opui lui Iliescu? Insemna sa nu-l pui pe lista, sa nu-l faci pe senator, sa spui ca nu e constitutional ca presedintele in exercitiu sa intre intr-o campanie electorala si, deci, sa declari razboi pur si simplu". Teodorescu a spus ca pana la urma a fost adoptata o a treia cale, din cauza ca trebuiau inchise capitolele de negociere cu UE, care insemna: "Bun, am inteles, ne-am insusit critica, hai sa ne-apucam de treaba".

In acest context, "Nastase a facut un gest suplimentar si l-a invitat pe presedintele Ion Iliescu in fruntea partidului, sa devina presedintele partidului", a spus Teodorescu.

Deputatul PSD a declarat ca ulterior a mai fost facut un pas si au fost organizate alegerile interne din partid. "L-am introdus la alegerile preliminare. Listele acestea de alegeri preliminare au fost lucrate si a fost o mare greseala, dar n-am avut ce sa facem. Lucrate in asa fel incat sa punem pe liste niste oameni trimisi de Iliescu", a mai aratat fostul sef de cancelarie al lui Adrian Nastase. Contactat de agentia Mediafax, Alin Teodorescu a refuzat sa faca alte comentarii.

Jihadul din partid

Relatia dintre Ion Iliescu si Adrian Nastase a trecut prin momente dificile de-a lungul timpului, dar nici unul dintre cei doi nu a recunoscut acest lucru. Chiar si dupa esecul de la alegerile locale de anul trecut declaratiile publice ale celor doi nu lasau sa se intrevada o ruptura intre ei, fapt confirmat de declaratiile lui Alin Teodorescu, facute la Radio Mix.

Cu o luna inainte de recentul Congres al PSD, Adrian Nastase marturisea la Realitatea TV ca "nu vrea sa se bata cu cineva, cu Ion Iliescu, ci sa incerce sa creeze atmosfera care sa duca la incheierea "jihadului intern" pornit dupa alegeri". Tot atunci Ion Iliescu nega vehement existenta unui razboi intre el si Adrian Nastase. "Am avut eu un razboi cu Nastase vreodata? Nu cred ca a facut o asemenea declaratie, pentru ca nu avea o motivatie. Noi nu ne-am aflat si nu ne aflam in razboi", sustinea Iliescu in luna martie. El a sustinut ca formula de "jihad", folosita de Nastase, este "putin exagerata". Mai mult, Iliescu declara atunci: "Eu cu Adrian Nastase ca premier am avut comunicarea cea mai apropiata". La Congres s-a vazut prapastia dintre Iliescu si partid. Desi Nastase renuntase sa candideze impotriva lui Iliescu, cursa a fost castigata de cel pe care fostul sef de stat nu ezitase sa-l numeasca "prostanac"


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.