Seful departamentului de agricultura al PSD, Valeriu Steriu, a declarat, joi, ca Guvernul Tariceanu pregateste la final de mandat un nou tun imobiliar prin strategia de privatizare a Societatii de Imbunatatiri Funciare, fapt reclamat, in urma cu cateva zile, si de trei organizatii agricole.

"La final de mandat asistam la un nou tun imobiliar pe care Guvernul Tariceanu incearca sa-l lanseze, este vorba de strategia de privatizare a Societatii Nationale de Imbunatatiri Funciare(SNIF). In Monitorul Oficial din 17 noiembrie 2008 este publicata aceasta strategie fixata prin Hotararea de Guvern din 8 octombrie 2008. Asistam cu mare suprindere la faptul ca s-a inlocuit forma pe care Ministerul Agriculturii o propusese initiat, de licitatie in care sa existe o negociere si oferte finale imbunatatite, dar irevocabile, in care se introducea mentiunea de obligativitate de mentinere a activitatii de imbunatatire funciara si irigatii plus mentinere patrimoniu, plus protectie sociala. O mana a introdus o forma noua-banuim ca este vorba despre Ministerul Economiei si Finantelor care a introdus o forma de licitatie publica cu strigare", a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, seful departamentului de agricultura al PSD, Valeriu Steriu.

Social-democratul considera ca schimbarea formei de licitatie este "o smecherie" prin care patrimoniul Sociatatii Nationale de Imbunatatire Funciara, care insumeaza peste 2,1 milioane de metri patrati, majoritatea in centrele oraselor mari, sunt "cu mult" subevaluate. "Valoarea unor terenuri este mult subevaluata, ele sunt consemnate la o valare aproximativa de 20 de euro/metru patrat, deci oferta de 43 de milioane este mult subevaluata. Mai mult ca probabil este un cadou imobiliar oferit de Guvern la final de mandat", a spus Steriu, aratand ca exista terenuri ale SNIF in jurul Bucurestiului, pe malul lacurilor, unde s-ar dori introducerea unor obiective de investitii imobiliare.

Federatia Nationala a Producatorilor Agricoli din Romania (FNPAR), Agrostar si Liga Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii (LUAI) acuza Guvernul ca a dat "un ultim tun imobiliar" prin privatizarea SN Imbunatatiri Funciare SA, potrivit unui comunicat comun al celor trei organizatii din 18 noiembrie.

"In data de 11 noiembrie 2008, in sedinta de guvern, s-a trecut pe "sub masa" o Hotarare de Guvern prin care privatizarea SNIF se face prin licitatie olandeza, pe baza unei note de fundamentare aberante, care ascunde o afacere imobiliara de proportii si care mai presus de toate va duce la distrugerea agriculturii romanesti atat cat a mai ramas din ea. Aceasta Hotarare de Guvern incalca si reglementarile procedurale nationale in materie de ajutor de stat, in vederea aplicarii art. 87-89 din Tratatul de instituire a Comisiei Europene, aprobate prin Legea 137/2007", se arata in comunicatul celor trei organizatii profesionale.

Potrivit comunicatului, in conformitate cu Ordinul 762/2007, SNIF se afla in procedura de administrare speciala, care a fost prelungita pana la 31 decembrie 2008 contrar legislatiei, ADS si MEF facandu-se vinovate de furnizarea de ajutor de stat fara a avea avizul Consiliului Concurentei.

Totodata Federatia considera ca Guvernul nu cunoaste faptul ca vanzarea unei societati presupune ca acea societate sa aiba definit capitalul, deci si activele, fapt inexistent la aceasta data.

Potrivit sursei citate, in conformitate cu raportul de audit intocmit de firma BECEOM, la finele anului 2004, SNIF inregistra pierderi de 348.947.423 RON la care se adauga, in conformitate cu prevederile Codului Fiscal, penalitatile aferente care au facut ca in patru ani datoria SNIF sa fie de aproximativ 300.000.000 euro.

De asemenea, in comunicat se mai spune ca Agentia Domeniilor Statului, in anul 2008, a emis mai multe proiecte de Hotarari cu scopul de a privatiza SNIF, contrar Legii speciale 138/2004.

SNIF exploateaza 2.135.251,27 metri patrati de teren de incinta, din care pentru suprafata de 672.451,94 metri patrati a obtinut certificate de atestare a dreptului de proprietate, emise de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in perioada 2002 – 2005.

Prin urmare, societatea era obligata, prin lege, sa isi majoreze capitalul social cu valoarea corespunzatoare suprafetei de teren de incinta pentru care s-au emis certificatele de proprietate.

Totodata, SNIF, prin predarea unei parti din activul sau patrimonial catre Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare, a trebuit sa procedeze la stabilirea capitalului social rezultat si la aprobarea acestuia prin hotarare AGA.

Astfel, in baza certificatului constatator, valoarea capitalului social al societatii este de 138.695.500 lei, impartit in 1.386.955 actiuni, cu o valoare pe actiune de 100 lei.

Procesul de stabilire a strategiei de privatizare a societatii a fost marcat si de proteste ale sindicatelor, ale caror principalele revendicari erau protectia sociala pentru angajatii disponibilizati si privatizarea SNIF prin negociere directa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.