Curtea Constitutionala arata, in motivarea deciziei prin care a declarat, la sesizarea presedintelui Traian Basescu, neconstitutionalitatea modificarilor aduse legii referendumului, ca "referendumul a fost suprimat prin obstacole stabilite de lege".

Potrivit Constitutiei, nu exista nicio conditie care sa interzica organizarea si desfasurarea referendumului simultan cu alegerile prezidentiale, parlamentare, locale sau alegerile pentru Parlamentul European, ori intr-un anumit interval de timp anterior sau posterior alegerilor mentionate, se retine in motivarea deciziei Curtii Constitutionale. "Ca atare, acolo unde legea nu distinge, nici interpretul nu poate sa o faca", considera magistratii CCR, cu precizarea ca Parlamentul, prin modificarile facute cu referire la organizarea referendumului, a facut adaugiri la legea fundamentala, ceea ce atrage neconstitutionalitatea modificarilor.

CCR a mai retinut, in motivarea deciziei din 12 noiembrie, ca „aceste exigente extraconstitutionale cuprinse in lege impiedica organizarea oricarui referendum, in conditiile in care practic, in Romania, s-ar putea sa se desfasoare alegeri in fiecare an, ceea ce, asa cum s-a aratat, contravine Constitutiei. (...) Suprimarea referendumului prin obstacole stabilite de lege reprezinta un alt argument pe care se intemeiaza constatarea ca pct.1 al articolului unic din Legea pentru modificarea si completarea Legii nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului este neconstitutional".

De asemenea, s-a constatat ca "aceste dispozitii pot genera blocaje constitutionale, data alegerilor devenind dependenta de data desfasurarii referendumului".

Curtea Constitutionala a decis, in 12 noiembrie, ca modificarile aduse Legii 3/2000, privind organizarea si desfasurarea referendumului sunt neconstitutionale. „Pentru a nu se influenta in niciun fel rezultatul referendumului, alegerile prezidentiale, parlamentare ori cele pentru Parlamentul European nu pot avea loc la aceeasi data cu referendumul”, spune textul de lege criticat de presedintele Traian Basescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.