Presedintele executiv al PCM Covasna, Csinta Samuel, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca factiunea civicilor-maghiari din cadrul CJ va sustine, vineri, cu ocazia sedintei ordinare a CJ, o prelegere prin care atrage atentia conducerii CJ si ii solicita sa sprijine aceste referendumuri, in sensul introducerii acestor initiative pe ordinea de zi a consiliilor locale din judet.

Csinta a facut referire la cazul Consiliului Local Ditrau, din judetul Harghita, unde proiectul a fost scos de pe ordinea de zi cu aprobarea in unanimitate a consilierilor UDMR, gest care, potrivit liderului PCM, ar reprezenta o noua dovada de intimidare a consiliilor locale de catre conducerile judetene udemeriste din zona.

"Factiunea PCM va sustine aceasta prelegere si ar fi o prima treapta in acest sens, speram sa nu fie nevoie de alte demersuri si problema autonomiei nu ramane la nivelul declarativ, de campanie, la care a adus-o UDMR”, a afirmat Csinta.

Recent, acesta declara ca UDMR si conducatorii alesi din randul acestei formatiuni nu-si asuma responsabilitatea autonomiei si la nivelul faptelor, ci doar al retoricii, iar, cu unele exceptii, pentru ei autonomia este un slogan electoral.

Citeste si:

PCM Covasna propune data de 15 martie, ziua maghiarilor de pretutindeni, pentru organizarea referendumului, intrucat nu mai au timp sa-l organizeze in data de 30 noiembrie.

Deocamdata, sase consilii locale din Covasna au adoptat hotararile privind referendumul initiate de consilierii PCM, si anume cele din Targu-Secuiesc, Valea Crisului, Baraolt, Borosneu-Mare, Arcus si Zabala, dintre care una, la Valea Crisului, a fost revocata. Proiectul initial respins la Sfantu-Gheorghe va fi reintrodus de catre consilierii PCM pe ordinea de zi a sedintei din luna decembrie, cu noua data, de 15 martie. Prefectura Covasna a atacat in contencios administrativ Consiliul Local al municipiului Targu-Secuiesc ca urmare a neintroducerii pe ordinea de zi a revocarii acestui punct, solicitata de Institutia Prefectului.

Conducerea PCM Covasna sustine in continuare ca aceste proiecte sunt legale si indeamna consiliile care le-au adoptat sa nu le revoce.