Liderul PSD, Mircea Geoana a tinut sa-i asigure pe profesori ca legea de majorare a salariilor din educatie va fi aplicata retroactiv indiferent de impactul crizei financiare internationale.

'Cei de dreapta, indiferent de formula in care s-ar combina, ca s-ar putea combina din nou, se pregatesc sa foloseasca pretextul crizei ca sa spuna celor cu venituri mici ca nu mai sunt bani pentru cresteri de salarii, pentru ca firmele lor sa ramana intacte dupa aceasta criza.

Eu va spun ca legea PSD de crestere a salariilor din educatie se aplica retroactiv de la 1 octombrie din prima zi a guvernarii noastre', le-a spus Geoana profesorilor prezenti.

Pesedistul a precizat ca s-ar putea ca profesorii cu salarii mici sa mai primeasca o crestere salariala pentru a compensa 'o mica inechitate', generata de cresterea in bloc a lefurilor tuturor profesorilor cu 50%.

Potrivit Constitutiei, art 15, alin. 2, 'legea dispune numai pentru viitor, cu exceptia legii penale sau contraventionale mai favorabile', o astfel de masura putand fi atacata oricand la Curtea Constitutionala.
Mircea Geoana a continuat cu promisunile electorale si a spus, in doua randuri ca, in perioada 2009-2012, un eventual guvern al PSD va aloca 62 de miliarde de euro pentru sectorul educatiei 'cheltuiti pana la ultima centima, pana la ultimul sfant'. Din aceasta suma, 45% vor fi alocati cheltuielilor pe salarii, procent despre care pesedistul a pus ca este netranzactionabil.

'Azi este Ziua Cercetatorului si va spun: vom avea in guvernul nostru un ministru delegat pentru Cercetare, Dezvoltare si Inovare. Vom acorda si facilitati fiscale in sectorul privat din domeniu', s-a adresat pesedistul celor care lucreaza in domeniul cercetarii.

Liderul PSD i-a acuzat pe ministrii Educatiei din aceasta legislatura de incompetenta, mai ales pentru faptul ca nu au reusit sa cheltuie toti banii alocati acestui sector. 'Pe 30 noiembrie avem alegeri. Foarte multi dascali s-au cam lamurit cu politicienii.

Da, e un Marian Vanghelie, dar in rest s-au cam lamurit cu toti. Pe 30 noiembrie nu sunt alegeri, avem o alegere in ce directie vrem sa se indrepte Romania', a adaugat Geoana.