Liderul UDMR, Marko Bela a declarat, intr-un discurs sustinut in judetul Mures, ca “tot ce intreprinde UDMR este in interesul autonomiei”. Acesta a mai spus ca va face tot posibilul pentru a “lua drepturile Bucurestiului” de a decide asupra Tinutului Secuiesc, pentru a le da comunitatii.

Marko Bele militeaza din nou in fata electoratului pentru proiectul de “Autonomie a Tinutului Secuiesc”.

In anii din urma UDMR a actionat in Transilvania pentru dezvoltarea economica, pentru ridicarea Tinutului Secuiesc, si sunt convins ca fara forta economica nu putem realiza autonomia. Pe de alta parte, tot in interesul autonomiei incercam sa luam Bucurestiului drepturile de decizie si sa le conferim comunitatilor locale. Aceasta incercare se datoreaza in cea mai mare parte UDMR-ului, si aceasta este calea spre autonomie prin mijloace politice”, a declarat Marko.

Autonomie pe plan international

Liderul UDMR a subliniat in discursul sau ca lupta pentru autonomie are si un alt aspect si anume acela al prezentei dorintei de autonomie pe plan international, referinduse aici si la "incidentul Kosovo".

Cand toate partidele politice romanesti au respins independenta Kosovo, UDMR s-a pronuntat in favoarea recunoasterii acestei independente.”, a spus Marko.

Acesta a mai subliniat ca despre autonoimie nu este suficient sa vorbesti, ci trebuie sa si actionezi. Marko a tinut sa mentioneze de asemena ca daca autonomia s-ar putea face printr-un referendum, el ar fi primul care l-ar solicita.

Cand vom vedea ca prin aceasta ne apropiem de autonomie, noi nu doar vom perora si emite declaratii, ci vom actiona pentru realizarea autonomiei.”, a declarat liderul UDMR.

“Vom ajunge din nou la 3 milioane de maghiari”

Marko Bela a declarat ca planul UDMR nu ii vizeaza doar pe maghiarii care traiesc acum in Romania, ci planul lor urmareste si sa ii “revanseze” pe acei maghiari care au fost alungati de pe plaiurile mioritice.

UDMR estimeaza ca in 1989 in Transilvania traiau in jur de 3 milioane de maghiari, insa, in urma “asupririlor” multi dintre ei au fost nevoiti sa plece, dar liderul Marko Bela este optimist in ceea ce priveste viitorul comunitatii maghiare.

Dupa 1989 am estimat ca in Transilvania traiesc 3 milioane de maghiari. In realitate nu stiam cati suntem, deoarece in perioada comunista ni s-a falsificat viata, trecutul, prezentul, statisticile. Dar am convingerea ferma ca putem sa fim iarasi 3 milioane de maghiari!”, a declarat Marko.

In acest sens Marko Bela ii indeamna pe magiari la solidaritate, deoarece in opinia liderului UDMR, doar asa vor putea reusi sa ajunga o comunitate prospera.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.