Curtea Constitutionala a respins, marti, exceptia de necostitutionalitate invocata de PRM in procesul prin care a cerut anularea Hotararii de Guvern privind delimitarea colegiilor uninominale.

La termenul de marti, vicepresedintele PRM, Lucian Bolcas, a cerut magistratilor Curtii Constitutionale sa admita execeptia invocata pe motiv ca legea privind alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului a fost modificata prin ordonante de urgenta date in beneficiul Guvernului. Bolcas a mai sutinut ca modificarile facute de Executiv aduc atingere drepturilor electorale fundamentale, in special egalitatii votului, creand "spatii electorale".

"Parlamentul stabileste faptul ca este interzisa existenta unei diferente mai mari de 30 la suta intre numarul locuitorilor din colegiile uninominale, iar ordonanta de urgenta stabileste ca aceasta diferenta sa fie numai <<de regula>> de 30 la suta, ceea ce trece peste interdictia Parlamentului", a sustinut Bolcas in fata magistratilor CCR.

In replica, Guvernul a criticat sustinerile vicepresedintelui PRM pe motiv ca, desi sunt contestate articole din doua ordonante de urgenta, pana la urma se pune in discutie constitutionalitatea tuturor dispozitiilor din ordonante. Reprezentantul Guvernului a precizat ca este vorba, de fapt, doar despre sintagma "de regula", care ar afecta dreptul de a alege si de a fi ales. Opinia Executivului este, potrivit sussinerilor de marti, ca o eventala declarare ca neconstitutionale, a ordonantelor de urgenta atacate, ar duce la blocarea alegerilor, lasand tara fara Guvern si Parlament.

Procurorul a cerut magistratilor CCR respingerea exeptiei invocate de PRM, ca fiind neinteimeiata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.