Alesii nostrii in Parlament au cam tras chiulul, in ultimii patru ani, de la atributiile care li se cuvin. C.V. Tudor, Mircea Geoana, Vasile Blaga si Crin Antonescu se numara printre parlamentarii care au votat de cele mai putine ori in plen, potrivit studiului "Vedetismul in politica nu inseamna eficienta!" realizat de Institutul pentru Politici Publice.

Raportul IPP prezinta o sinteza a principalelor aspecte din activitatea parlamentarilor in actualul madat. IPP dezvaluie activitatea slaba din parlament a celor care acum se bat pentru voturile alegatorilor. Studiul cuprinde doua dimensiuni: prezenta la vot si initiativele legislative ale alesilor nostrii din ultimii patru ani.

Tu cu cine votezi? Spune-ti parerea pe forum!

Studiul reflecta o activitate foarte scazuta a alesilor nostrii, mai ales in ceea ce priveste prezenta parlamentarilor la lucrari – aceasta fiind o prima conditie pentru exercitarea mandatului de parlamentar.

Lideri la absenteism

Pe primul loc la absente se afla liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, care a folosit de cele mai putine ori cartela de vot in ultimii doi ani, acesta avand 70 de voturi in plen si o prezenta de doar 2,1%. C.V. Tudor se claseaza pe prima pozitie atat la categoria senatori cat si la cea de parlamentari.

Un alt fruntas al clasamentului este deputatul PNL, Crin Antonescu, care a votat de 511 ori in plen si a avut o prezenta de 15,6%.

Nici liderul PSD, Mircea Geoana nu se lasa mai prejos cand vine vorba de absente, acesta aflandu-se pe locul doi in Senat, in topul celor cu ea mai scazuta prezenta la vot. Geoana a votat in plen de 146 de ori, avand o prezenta de 4,4%.

Din aceeasi categorie, pe urmatoarele locuri in topul absentelor din Senat se claseaza:

  • Vasil Blaga, secretarul general PSD: 108 de voturi exprimate in plen si prezenta de 9,2%
  • Aristide Roibu, trezorierul PSD: prezenta de 8,8%
  • Cristian Diaconescu, purtatorul de cuvant al PSD: prezenta la vot de 12,7%
  • Irinel Popescu, PC: prezenta la vot de 12,8%
  • Adrian Paunescu, PSD: prezenta la vot de 17,6%
  • Dorel Onaca: 21,5% prezenta la vot.

Tot in acest top se mai afla si Ion Iliescu, cu 21,7% prezenta la vot, Vasile Dincu (PSD) cu 22,2%, Gyorgy Frunda (UDMR) cu 25,1%, Attila Verestoy (UDMR) cu 31,5%, Serban Nicolae (PSD) cu 36,4% prezenta la vot, Theodorescu Razvan cu 36,7%.

La Camera Deputatilor, topul celor cu cea mai scazuta prezenta se arata astfel:

Locul 1: Crin Antonescu - a votat de 511 ori in plen si a avut o prezenta de 15,6%.

Pe urmatoarele pozitii se situeaza:

  • Gabriel Oprea, deputat PSD: 526 de voturi in plen si prezenta de 16%
  • Viorel Hrebenciuc, liderul deputatilor PSD: 556 de voturi in plen si prezenta de 17,%
  • Liviu Almasan (PSD): 17,0% prezenta la vot
  • Florina Jipa, ex PRM, actualmente PSD: 18,3% prezenta la vot
  • Lavinia Sandru:19,3% prezenta la vot
  • Dan Ioan Popescu: 19,9% prezenta la vot.

Acestora le urmeaza Alin Teodorescu (PSD), Nicolae Banicioiu (PSD), reprezentantul minoritatii rome Nicolae Paun, Dan Radu Rusanu (PNL), Dumitru Dragomir (PRM), Adrian Nastase.

De asemenea, cand vine vorba de initiative legislative, presedintele UDMR, Marko Bela, deputatul PD-L Viorel Constantinescu si senatorul PSD Octavian Cozmanca sunt printre alesii cu cele mai putine initiative legislative din ultimii patru ani. Mentionam ca acestia candideaza in aceasta toamna pentru noi mandate de parlamentari.

Calculand absenteismul pe partide, cel mai mare absent este PSD, urmat de PRM.


Cei mai constiinciosi parlamentari

Pe primul loc la harnicie in materie de prezenta si de voturi se claseaza liberalul Gheorghe Gabor, cu 3.199 voturi exprimate in plen si un procent de prezenta de 97,6%. Pe locul doi se afla peremistul Iuliu Furo cu 3.140 voturi exprimate in plen si prezenta de 95,8%, iar pe trei pedelistul Claudius Mihail Zaharia cu 3.128 voturi exprimate in plen si prezenta 95,4%. In acest top se mai regasesc: Corneliu Momanu, PD-L, Mircea Pusca, PNL, Mircea Costache, PRM, Gheorghe Dragomir, PNL, Horea Uioreanu, PNL.

La Senat, locul 1 la prezenta si vot este adjudecat de catre pedelistul Gheorghe David, care a votat de 3.018 de ori si are o prezenta la vot de 91,5%. Locul doi ii revine liberalului Mario Oprea, cu 2.924 voturi exprimate in plen si o prezenta de 88,6%, iar pe locul trei colegul sau de partid Ioan Corodan, cu 2.869 voturi exprimate in plen si 86,9% prezenta. Printre cei care si-au folosit din plin dreptul de a vota se mai numara peremistul Gheorghe Funar, pe locul patru, cu 86,5% prezenta la vot, colegul sau de partid, Gheorghe Viorel Dumitrescu, pedelistul Mihai Tabuleac, udemeristul Pete Stefan, conservatorul Gavrila Vasilescu sau pedelistul Ivan Cismaru.


Concluzia

Culmea ironiei este ca tocmai cei mai populari politicieni, cele mai mediatizate figuri politice sunt si cele mai absente de la luarea deciziilor in Parlament. O alta ironie este faptul ca pe primele pozitii ale topurilor figureaza lideri de partide (Vadim Tudor si Mircea Geoana – n.red.) care acum candideaza pentru un nou mandat. "Acest lucru arata lipsa de respect a partidelor pentru alegatori", este de parere IPP.

"Concluziile studiului arata ca vedetele noastre politice, parlamentarii pe care ii vedem mai mult la televizor decat la serviciu (in Parlament) nu sunt un bun exemplu pentru constiinciozitatea cu care alesul trebuie sa actioneze pentru indeplinirea atributiilor. Problema vedetismului in politica cauzeaza disfunctii majore in opinia noastra si de aceea vom fi foarte atenti la urmatorul parlament", incheie IPP.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.