Prima „defectiune“ s-a oficializat ieri prin trecerea fostului senator PPRM Mihai Lupoi la PNL. Senatorul Neculai Apostol, demisionar din PSD, nu exclude nici el negocierea cu „alte partide“. Dar lista e mult mai lunga si ramine deschisa.

Presa ieseana a vehiculat ieri informatia conform careia deputatul PSD Traian Dobre si senatorul demisionar din PSD Neculai Apostol s-ar afla deja in negocieri cu liberalii. Acestia nu au confirmat deocamdata acest lucru, dar nici nu au negat. "Deocamdata, ramin senator independent. Dar nici independent nu poti sta la infinit. De aceea nu exclud negocieri cu alte partide", a declarat cu doua zile in urma ’’Ziarului de Iasi’’ Neculai Apostol, care a anuntat ieri in plenul Senatului ca a devenit independent.

Daca nu i se va da satisfactie in conflictul cu Constantin Contac, seful PSD Botosani, atunci deputatul PSD Mihai Malaimare - care nu a negat negocierile cu PNL - va deveni si el liberal. In negocieri avansate cu PNL - sustin surse din partid - se afla si deputatul independent, fost PPRM, de Cluj, Mircia Giurgiu, iar cu PD, deputatul PPRM de Brasov, Cristian Stanescu. De asemenea, mai circula zvonul si in ceea ce priveste intentia de a adera la PNL a lui Mugurel Sirbu, care a pierdut recent batalia pentru sefia PSD Alba. Exista insa si altfel de situatii. Liderii PNL din Satu Mare si Maramures au votat o "lege interna" prin care, timp de patru ani, nu vor fi primiti pesedisti in partid.

Liberalii nu "racoleaza", ci "primesc in partid"

Purtatorul de cuvint al PNL, Eugen Nicolaescu, a declarat ieri ca premierul Tariceanu "nu a dat verde" la racolarea unor parlamentari din Opozitie. El a mentionat insa ca, daca exista intentii ale unor senatori si deputati de a-si continua activitatea politica in PNL, "dupa o analiza temeinica si daca nu sint compromisi", exista posibilitatea sa fie primiti. Nicolaescu a confirmat existenta in aceste zile a unor discutii cu parlamentari ai PSD. "Primirea celor in cauza este decisa de organizatiile locale, dar, de regula, acestea se consulta si cu centrul. Asa a fost si cazul senatorului, fost PPRM, Mihai Lupoi.

Acesta s-a inscris in filiala Dolj a PNL si ieri si-a anuntat oficial noua orientare politica in plenul Senatului. Nicolaescu a mai precizat ca, pentru parlamentarii care vor sa vina in PNL, va exista un stagiu "de tranzitie" ca independenti in Camera si, "in cazul in care vor sustine la vot programul de guvernare", vor deveni liberali cu acte in regula. PNL a introdus un amendament la regulamentul Camerei Deputatilor, care ar urma sa acorde independentilor dreptul de a avea propriul grup parlamentar.

PSD incearca sa stopeze fenomenul

Purtatorul de cuvint al PSD Cristian Dumitrescu a declarat ieri ca actiunea PNL de "racolare a unor parlamentari de la alte partide, inclusiv de la PSD, nu este morala, mai ales ca a fost condamnata cu vehementa de liberali in trecut". De asemenea, vicepresedintele PSD Mihai Tanasescu a precizat ca luni, la Delegatia permanenta a partidului, vor fi discutate situatiile conflictuale care ar putea genera plecari din partid si ca se va incerca oprirea eventualelor dezertari.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.