In urma analizei situatiei si a cifrelor rezultate in urma scrutinului de duminica din Romania, Consiliul Operativ al UDMR a decis ieri ca alianta cu PSD este unica posibila in ceea ce priveste formarea majoritatii parlamentare. "Cealalta posibilitate, de colaborare cu DA nu asigura majoritatea parlamentara sub nici un calcul. Aceasta, cu PSD+PUR, este solutia viabila in ceea ce priveste formarea majoritatii in Parlamentul Romaniei. Si nici asa nu este usor. Ulterior, vom afla daca reusim sa negociem si forma aceasta alianta", a declarat Marko Bela, citat de Mediafax.

Conducerea UDMR a stabilit ieri la Targu Mures principalele solicitari in functie de care conditioneaza participarea la o viitoare coalitie guvernamentala. Solicitarile pun accent pe introducerea in programul de guvernare a problemelor legate de autonomie si regionalizare, ne-au precizat reprezentanti ai Uniunii. La nivelul participarii guvernamentale, se doreste obtinerea a cel putin doua ministere, plus posturi de secretari de stat. Multe din aceste solicitari - in special cele legate de autonomie - ar putea complica negocierile, in conditiile in care Uniunea este decisa sa participe doar la guvernare. La incheierea sedintei Consiliului Operativ, Marko Bela a avut o scurta discutie "la o cafea" cu presedintele PSD, Adrian Nastase, cu care se va mai intalni si luni, la Bucuresti. "Suntem intr-o faza avansata de formare a majoritatii parlamentare. Vom avea in cursul zilei de luni o intalnire formala cu UDMR si sunt convins ca, in perioada urmatoare, vom putea sa formam o formula majoritara care sa ne conduca la formarea noului Guvern si la un vot de investitura la final de decembrie, in fata camerelor reunite ale Parlamentului", a declarat ieri la Craiova, Mircea Geoana, citat de Rompres.

Programul Uniunii

Luni, Uniunea va avea o intalnire la Bucuresti cu reprezentantii PSD+PUR. Tot luni, va fi anuntata si pozitia formatiunii conduse de Marko Bela fata de cei doi candidati in turul doi de scrutin. Pana atunci, UDMR lucreaza la proiectul unui program comun de guvernare, care pune accent pe regionalizare si autonomie care va fi discutat si negociat cu partidul lui Adrian Nastase. Referindu-se la declaratia recenta a lui Nastase potrivit careia deocamdata UDMR si PSD+PUR se inteleg 50 la suta in problema autonomiei, premierul nefiind de acord cu fundamentul etnic, ci doar cu cel teritorial, Marko a precizat: "Nici nu ne gandim sa formam autonomii administrativ-teritoriale in care anumite comunitati sa fie excluse. Nici nu este posibil acest lucru, sa fie excluse de la luarea deciziilor". Inca din timpul campaniei, Uniunea a respins orice negociere cu o formatiune sau alianta dispusa la o colaborare cu PRM si cu formatiunile dispuse la un dialog cu aceasta formatiune.

Autonomia, marul discordiei

Pe lista solicitarilor UDMR se numara acceptarea diferitelor forme de autonomie, reorganizarea regiunilor de dezvoltare, numirea unui prefect maghiar in Covasna, elaborarea unei legi a minoritatilor. Dar si combaterea coruptiei sau accelerarea aderarii la UE. In prezent, postul de prefect al judetului Covasna este ocupat de vicepresedintele PSD Covasna, Horia Grama. In plus, Uniunea este tentata, potrivit unor surse contactate de ZIUA, de posturi in Guvern - la nivel de ministri (Ministerul Agriculturii, Sanatatii, cel al Transporturilor, eventual un minister economic) si/sau secretari de stat (Ministerul de Externe, de Interne, Apararii, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, Departamentul pentru Relatii Interetnice) sau ambasadori. De mai multi ani, reprezentanti ai Uniunii doresc sa fie reprezentati si in serviciile secrete, iar aceasta solicitare ar putea fi ridicata si acum. In continuare, Uniunea va continua sa sustina solicitarile incluse in protocolul de colaborare parlamentara cu PSD: retrocedarea proprietatilor bisericesti si reinfiintarea Universitatii maghiare de stat de la Cluj. In cazul unei guvernari PSD+PUR, premierul propus, Mircea Geoana, a anuntat deja o formula restransa de Guvern, cu 14-16 ministere. In aceste conditii, reprezentantii partidului de guvernamant vor fi foarte putin dispusi sa cedeze UDMR ministere, iar UDMR nu va fi de acord doar cu o reprezentare restransa, de exemplu, doar la nivel de secretari de stat.

Riscul ramanerii in opozitie

Multe din solicitarile Uniunii ar putea crea probleme in negocierile pentru formarea majoritatii. In conditiile in care UDMR doreste "exclusiv" participarea la o "alianta guvernamentala", exista riscul ca in lipsa unei intelegeri clare, Uniunea sa ramana in opozitie.

Atat Uniunea, cat si Alianta s-au aratat destul de rezervate, daca nu s-au opus direct, ideii de autonomie, in special cea a Secuimii, care pentru ambii poli este vazuta ca un posibil factor de discriminare fata de populatia romaneasca. La fel, ideea unui prefect maghiar in Covasna a fost deja criticata de lideri locali ai partidelor romanesti si, cel putin la nivelul PSD, ar putea detemina proteste. O reactie asemanatoare va fi provocata si o posibila solicitare de reprezentare la nivelul serviciilor secrete. In ce priveste reinfiintarea Universitatii maghiare de la Cluj, aceasta solicitare a fost in mod deschis respinsa de partenerii de guvernare de atunci - CDR si PD.

Problema dublei cetatenii

Un alt aspect divergent, care ar putea afecta negocierile il reprezinta ideea dublei cetatenii pentru maghiarii din afara granitelor. Pe aceasta tema - initiativa fiind sustinuta de opozitia FiDeSz, condusa de Viktor Orban - va avea loc referendum la Budapesta duminica. Pana luni, cand va avea loc prima runda de negocieri a UDMR, rezultatul referendumului va putea fi cunoscut. UDMR, care a criticat deseori implicarea partizana a FiDeSz in luptele interne din Uniune, de partea Uniunii Civice Maghiare, sustine ideea dublei cetatenii. Guvernul de coalitie liberalo-socialist ungar se opune proiectului opozitiei. Alianta nu a facut pana acum nici o declaratie publica pro sau contra acesteia, dar este greu de crezut ca va fi de acord, dupa cum n-a fost nici cu legea statutului maghiarilor. Liberalul Valeriu Stoica facea atunci parte din Comisia de la Venetia a Consiliului Europei, care a elaborat un raport critic pe tema legii statutului. Presedintele PSD, Adrian Nastase s-a opus deschis ideii de acordare a dublei cetatenii pe criterii etnice, considerand ca "o astfel de formula ar crea discriminari intre cetatenii Romaniei, pornind de la nationalitatea lor". Desi a declarat ca este putin probabil ca dubla cetatenie sa afecteze negocierile UDMR-PSD, este greu de crezut ca antipatiile unor reprezentanti ai social-democratilor fata de UDMR vor putea fi ignorate.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.