PCM Covasna propun ca data de 30 noiembrie, data aleasa initial pentru organizarea rerendumului pentru autonomie, sa fie inlocuita cu data de 15 martie, o data cu semnificatie pentru comunitatea maghiara, aceasta fiind “ Ziua Maghiarilor de pretutindeni”

Salutam decizia celor din Odorheiu Secuiesc, care au fixat alta data pentru referendum, intrucat nu se mai putea organiza in 30 noiembrie. Propunem ca cele care vor fi adoptate de acum inainte sa fie cu data noua, de 15 martie (de Ziua maghiarilor de pretutindeni, n.r.), cum s-a procedat si la Odorheiu Secuiesc”, a declarat, joi, presedintele executiv al PCM Covasna, Csinta Samuel.

Potrivit vicepresedintelui PCM, Gazda Zoltan, pana la ora actuala 6 consilii locale din judetul Covasna au adoptat hotararile privind referendumul, initiate de consilierii PCM, si anume cele din Targu-Secuiesc, Valea Crisului, Baraolt, Borosneu-Mare, Arcus si Zabala, dintre care una, la Valea Crisului, a fost revocata. Alte doua comune din zona Sfantu-Gheorghe, Chichis si Ozun, au introdus la sedintele de saptamana viitoare aceasta hotarare. Totodata, proiectul initial respins la Sfantu-Gheorghe va fi reintrodus de catre consilierii PCM pe ordinea de zi a sedintei din luna decembrie, cu noua data de 15 martie, transmite NewsIn.

Amintim ca problema referendumului pentru “Autonomia Tinutului Secuiesc” a fost indelung dezbatuta. Data initiala pentru organizarea acestuia era stabilita pe 30 noiembrie, aceeasi data cu alegerile parlamentare si la doar 24 de ore de data de 1 decembire, Ziua Romaniei.

De asemenea, in acest sens, Marko Bela pledeaza de ceva timp pentru autonomia “culturala” a maghiarilor din Transilvania, propunand in urma cu cateva saptamani chiar si introducerea obligatorie a limbii maghiare ca si materie in scoli, pentru copii romani din Transilvania.

Insa, chiar daca data la care maghiarii vor sa organizeze referendumul s-a schimbat, acest propiect va intampina probleme, cel putin din partea PRM, care amenita cu iesiri in strada si pichetari ale guvernului, in cazul in care organizarea acestui referendum va fi aprobata


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.