Fostul ministru al Justitiei Monica Macovei a fost aleasa astazi "Femeia Europei" in 2008, de catre un juriu format din europarlamentari si jurnalisti, urmand ca premiul sa-i fie decernat in cursul dupa-amiezii de catre presedintele Parlamentului European, Hans Gert Poettering

Monica Macovei fusese desemnata candidata Romaniei pentru acest premiu la 16 iunie, de catre un juriu format din 25 de reprezentanti ai societatii civile si jurnalisti romani. Contracandidatele ei din Romania au fost Anamaria Marinca, actrita care a detinut rolul principal in filmul "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", castigator in 2007 al trofeului Palme d'Or al Festivalului de la Cannes, Margareta Matache, activista pentru drepturile minoritatilor, Iulia Motoc, expert in drept international, si Marta Petreu, profesor de filosofie la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj.

Pentru a desemna reprezentanta Romaniei, juriul a avut in vedere anumite criterii cum ar fi activitatea dedicata promovarii valorilor europene si a rolului Europei in lume, angajament si initiative personale pentru sustinerea procesului de integrare europeana sau initiative originale si eficiente ale candidatei.

Apreciata de europarlamentari pentru reformele in domeniul justitiei si luptei anticoruptie, Monica Macovei a fost ministru al justitiei in perioada 2004-2007, in prezent fiind consultant special al premierului Republicii Macedonia pe probleme de combatere a coruptiei. De asemenea, este expert al Comisiei Europene in domeniul pregatirii personalului de specialitate din tarile candidate ale UE, in domeniul combaterii coruptiei si reformei sistemului juridic.

Printre reformele care i-au adus aprecierea in UE, dar si critici acerbe din partea parlamentarilor romani, s-au numarat introducerea obligativitatii declaratiilor de avere pentru demnitari, infiintarea Directiei Nationale Anticoruptie, care pentru prima oara a inceput anchete de coruptie la nivel inalt.

Atat fostul comisar pentru justitie, Franco Frattini, cat si comisarul pentru extindere, Olli Rehn, au declarat public ca, "in mare parte", i se datoreaza Monicai Macovei aderarea Romaniei la UE la termenul stabilit, 1 ianuarie 2007, nefiind activata clauza de salvgardare pe justitie, care ar fi dus la amanarea cu un an a aderarii.

Inainte de a prelua functia de ministru al justitiei, Monica Macovei s-a implicat activ in constituirea statului de drept in fostele tari comuniste, nu doar in Romania, ci si in Bosnia-Hertegovina, intre 2002-2004, ca expert al Consiliului Europei pentru intarirea independentei justitiei si eficientei actului juridic.

Din 1997 s-a implicat in apararea, in fata Curtii Europene a Drepturilor Omului si instantelor interne, a cetatenilor romani victime ale incalcarii drepturilor omului. In perioada 2001-2003, a fost consultant al Fundatiei Europene a Open Society Institute pentru elaborarea raporturilor de monitorizare a progreselor in domeniul reformei juridice a tarilor candidate la UE.

Premiul Femeia Europei se desfasoara sub patronajul Asociatiei Internationale pentru Promovarea Femeilor Europene si a fost fondat in 1987 cu sprijinul moral si financiar al Comisiei Europene.

Obiectivul principal al Premiului este sa puna in lumina munca femeilor din Europa care au contribuit la integrarea europeana si la crearea noii societati europene.

Laureatele de pana acum ale Premiului sunt femei din intreaga Europa, care provin din medii sociale, politice, profesionale si culturale, foarte diferite. Prima laureata, in 1987, a fost olandeza Hélène Passtoors, iar premiul i-a fost acordat pentru apararea principiilor drepturilor omului in Europa si pentru lupta impotriva politicii de apartheid din Africa de Sud.

In urmatorul an, premiul a revenit unei italience, Marianna Rombola, reprezentanta a unui grup de femei impotriva Mafiei, care a avut curajul de a rupe legea tacerii (omerta), punandu-si viata in pericol.

In 1993, premiul a fost acordat pentru prima data unei femei din fostele tari comuniste, scriitoarea si jurnalista slovaca Suzanna Szatmary, pentru promovarea democratiei in tara ei.

In 1996, laureata a fost Marit Paulsen din Suedia, agricultoare si ecologista, aleasa pentru contributia ei uluitoare la referendumul din Suedia, in urma caruia s-a decis alaturarea tarii la UE.

In 2001, premiul a fost acordat actritei Irene Papas, reprezentanta a Greciei, pentru initiativele sale legate de identitate culturala europeana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.