Traian Basescu i-a nominalizat pe cei care pun iarasi la cale suspendarea presedintelui: Voiculescu, Hrebenciuc, Geoana si Tariceanu
Dan Voiculescu, Viorel Hrebenciuc, Mircea Geoana, Calin Popescu Tariceanu este echipa care pune la cale o noua suspendare a presedintelui, daca acesta nu numeste un premier agreat, a sustinut Traian Basescu, luni seara, in direct la B1TV. "Eu stiu acest lucru de doua luni, asa au stabilit", a spus seful statului. El a adaugat: "Daca as fi spus-o eu primul, ar fi fost un taraboi. Dar a spus-o Dan Voiculescu primul".

"Ce va asigur este ca nu se mai poate", a subliniat presedintele. El si-a exprimat convingerea ca va reusi sa numeasca un premier "care sa fie agreat de toti" si a mentionat ca Theodor Stolojan nu este singura solutie.

Traian Basescu a explicat ca "s-au intalnit mai multi", dar ca nu s-au semnat documente, care de fapt "vizeaza incalcarea grosolana a Constitutiei", respectiv o noua suspendare a sa. El a insistat ca se induce ideea ca presedintele negociaza majoritatea. "Nu e adevarat. Presedintele desemneaza un premier, iar premierul desemnat, ca emiti decret pentru treaba asta, isi negociaza Guvernul.

Nu presedintele negociaza cu Dan Voiculescu si cu Viorel Hrebenciuc. Si nici cu Mircea Geoana si nici cu Calin Popescu Tariceanu", a mentionat seful statului, amintind ca doua sunt articolele din Constitutie legate de Guvern: "Articolul 85 care spune ca presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de premier si numeste Guvernul pe baza votului de incredere acordat de Parlament. Si al doilea articol, 103, care spune ca presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament... Daca e vreunul cu 51%". "Nici macar cand este un partid cu 51% presedintele nu e obligat sa desemneze numele propus. Presedintele poate sa spuna, da, de acord, spune Constitutia ca aveti 51%, de la voi pun premierul, desemnez un premier din acest partid, dar nu il vreau pe X. Dati-mi trei nume", si-a continuat presedintele ratio­namentul.

"Nu plec de la Cotroceni"

"Nu inseamna ca n-am luat masurile legale sa nu se petreaca o lovitura de stat in Romania. Va asigur ca nu as fi vorbit despre acest lucru daca domnul Dan Voiculescu nu il anunta acum doua saptamani. Si eu nu fac decat sa va confirm ca au stabilit acest lucru", a avertizat Basescu. El a aratat: "Daca prima data nu am creat un conflict intre institutia prezidentiala si Parlament, am acceptat Hotararea Parlamentului, de aceasta data mergand la Curtea Constitutionala cu eventuala Hotarare de suspendare, pentru ca e conflict intre institutiile statului, intre presedinte si Parlament, deci sunt masuri legale de a obliga Curtea Constitutionala sa se pronunte pe legalitatea suspendarii". "Adica dupa ce Parlamentul voteaza, eventual, in frunte cu Dan Voiculescu si cu Mircea Geoana, suspendarea presedintelui, nu plec de la Cotroceni, iau Hotararea si o atac la Curtea Constitutionala", a explicitat seful statului. La suspendarea de anul trecut "s-a jucat o carte mare" a admis presedintele, sustinand ca el a castigat aceasta carte "exact pentru ca nu a demisionat".

Prim-ministru agreat de toti

"Ce nu vreau eu sa se intample? Nu vreau sa se intample o neintelegere majora la nivel national. Ce voi face insa, si va asigur asupra acestui lucru, voi actiona responsabil. Obiectivul meu este ca, imediat dupa ce se dau rezultatele alegerilor, sa desemnez un prim-ministru care sa fie agreat de toti. Deci, eu am acest obiectiv - sa caut o formula care sa permita crearea unei majoritati, pentru ca Romania nu mai poate intra in nebunia unei guvernari minoritare", a sustinut Basescu. El a explicat: "Trebuie sa il accepte, pentru ca si partidele au responsabilitati. Iar Constitutia ne-a facut sa fim dependenti unii de altii. Eu trebuie sa desemnez un premier in care sa am incredere, obligatoriu. Este exclus sa numesc un premier care imi este servit. Trebuie sa am incredere in acel om. In al doilea rand, sa fie un om care sa nu creeze conflicte intre partide. Sigur, nu toate. Seful statului a afirmat ca este gata sa faca un "compromis in interes public",dar a accentuat faptul ca atunci "cand com­promisurile sunt in interes de gasca", nu are ce sa negocieze.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.