Parlamentarii lipsiti de averi. Sint nefericitele exceptii care ciobesc regula conform careia, daca esti demnitar, ai conturi, case, masini, firme. I-am intrebat pe citiva dintre ei ce au facut de nu au nimic, cum au ajuns demnitari si cum sint priviti de colegii lor. Ei riposteaza si spun ca nu se considera saraci.

Florentina Toma, deputat PSD de Ilfov: "Nu se poate spune ca nu am nimic. Am o personalitate puternica si sint abia la inceputul carierei". Declaratia sa de avere nu inregistreaza nici o casa, nici un cont, nici o firma. Anul trecut a avut venituri totale de 55 de milioane de lei. "Sint sume cu care traiesc oamenii obisnuiti", a explicat Florentina Toma. "Salariul de deputat imi ajunge pentru chirie si celelalte cheltuieli. Nu imi ajunge pentru carti."

Pentru mandatul de deputat ii este recunoscatoare presedintelui PSD Ilfov, Gabriel Oprea, sefului TSD, Victor Ponta si presedintei organizatiei de femei, Rovana Plumb.

"Nu sint pirlita Parlamentului"

Monalisa Galateanu, deputat PSD de Dolj, are un singur apartament, in Craiova. In Bucuresti sta la hotelul unde sint cazati parlamentarii. S-a suparat ca a fost trecuta ieri la rubrica "pirlitii Parlamentului". "Nu se poate numi saracie. Sint profesor si nu aveam cum sa fac averi substantiale", a replicat Monalisa Galateanu. Ea spune ca nu are complexe fata de colegii parlamentari instariti. "Sint membru al Comisiei de invatamint si acolo sint profesori ca si mine", s-a justificat parlamentarul de Dolj. Gabriela Nedelcu este deputat PSD de Iasi. Are o casa in constructie. In rest, nimic. "Cum imi explic situatia? Sint profesor. Si nu mi-e rusine fata de colegii parlamentari, pentru ca nu in avere sta calitatea unui om", a raspuns Gabriela Nedelcu.

Fost director de banca intretinut de nevasta

Andrei Gerea, deputat PNL de Arges, nu are nici o proprietate, in ciuda faptului ca face politica "din 4 februarie 1990". Intre 1996 si 2004 a fost consilier local la sectorul 1 Bucuresti. Pina sa ajunga deputat, ca director de sucursala la Banca Tiriac a avut venituri de aproape 800 de milioane. Acum, veniturile sale s-au redus la jumatate. Totusi, pentru ca "sotia are o societate comerciala, familia are un venit decent", spune Gerea. Un alt deputat liberal, Cristian Adomnitei, detine un apartament la Iasi si un autoturism. Este seful organizatiei de tineret a PNL, face politica din 1999 si sta cu chirie in Bucuresti. "Nu ma consider sarac. Muncesc de sase ani si traiesc in Romania. La virsta mea am cistigat destul", spune Adomnitei.

"Din leafa nu se face avere"

Un alt caz il reprezinta senatorul PPRM Valentin Dinescu, care se afla deja la al doilea mandat. In ciuda acestei premise, averea sa consta intr-un apartament in Timisoara. "Am avut o societate de intermedieri contracte economice, dar am inchis-o in 1999. Din 2000 traiesc doar din leafa, iar din leafa de parlamentar nu se poate face avere. Mai ales cind ai si doi copii studenti", si-a explicat Dinescu situatia financiara.

Un parlamentar cistiga aproximativ un miliard si jumatate in patru ani de mandat. Unii sustin ca nu poti face avere din salariu, alti isi justifica proprietatile tocmai prin economisirea retributiei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.