Presedintele PSD, Mircea Geoana, a negat marti ca formatiunea ar intentiona sa-l suspende pe seful statului, liderul social-democrat spunand ca Traian Basescu inventeaza din disperare aceste scenarii, si ii transmite din nou ca nu poate nega dreptul PSD de a da premierul, daca obtine majoritatea.

Mircea Geoana a negat ca PSD ar intentiona sa-l suspende din nou pe Traian Basescu, asa cum acesta din urma a afirmat luni seara, precizand ca social-democratii nu doresc sa arunce Romania in criza, si taxand afirmatiile presedintelui drept inventii.

"Am impresia ca dl. presedinte Basescu are nevoie sa se prezinte in marea victima nationala. Nu exista in intentia noastra niciun gest care sa depaseasca limita jocului democratic si constitutional din Romania. Eu cred ca in acest moment, disperati ca pierd alegerile, pur si simplu inventeaza scenarii. Au incercat sa amane alegerile si nu le-a iesit, acuma inventeaza scenarii care nu ne intereseaza, nu suntem in faza in care sa impingem Romania noi intr-o faza de razboi constitutional cand bate criza la usa si isi pierd zeci de mii de oameni locurile de munca, iar populatia e pe riscul de a fi saracita", a declarat Mircea Geoana.

El a spus ca declaratiile presedintelui de aseara nu sunt potrivite pentru un presedinte si ca sunt iresponsabile. "Daca exista vreun om politic care isi doreste sau inventeaza scenarii de scandal si tensiune de tip constitutional dupa 30 noiembrie, vreau sa le spun ca este un gest de iresponsabilitate sa evoci scenarii care nu exista", a mai adaugat el.

Geoana a pus declaratiile presedintelui pe seama pierderilor in sondaje ale PD-L, aratand ca, oarecum, ii intelege motivatiile. "Inteleg foarte bine disperarea dlui Basescu in fata faptului ca PD pierde turatie, inteleg disperarea PD-ului ca scenariul de amanare a alegerilor nu a functionat, inteleg dorinta presedintelui de a lucra cu colaboratori care ii sunt poate mai loiali si mai prietenosi", a punctat el, acuzandu-l pe seful statului ca a intrat "brutal" in campanie in favoarea PD-L.

Liderul social-democrat i-a mai transmis presedintelui ca nu trebuie sa puna un premier pe care il place, ci unul care sa respecte rezultatul alegerilor. "Aicea nu vorbim de increderea intre persoane, ci de relatia intre institutii. Aici nu e vorba de Mircea Geoana ca persoana, ci de liderul partidului care va castiga alegerile si al Aliantei care va forma guvernul. Nu trebuie sa ne iubim ca sa putem sa colaboram! (...) Din punctul nostru de vedere pastram intacta disponibilitatea de colaborare corecta si institutionala cu presedintele Romaniei cand vom forma Guvernul", i-a transmis el lui Traian Basescu. El a mai spus ca poporul va sanctiona dur pe orice lider care va pune interesul personal inaintea celui general.

Mircea Geoana a reluat apoi ipoteza conform careia presedintele nu are drepturi discretionare atunci cand desemneaza premierul. "Numai vointa poporului va dicta cine este prim-ministru si cine nu este prim-ministru in Romania. Asta ar mai trebui Romaniei, in plina criza, sa mai provocam, din ambitia desarta a unui lider, si o criza care sa ne arunce intr-o profunda criza si economica si sociala. Cei care vor decide cine ii guverneaza sunt romanii, cei care vor decide cine face majoritatea sunt partidele politice din Parlament", a conchis el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.