PSD nu participa la semnarea acordului pe salarizarea bugetarilor, a anuntat marti Mircea Geoana, care a sustinut ca gestul social-democratilor e o forma de protest fata de abrogarea ordonantei referitoare la salarizarea bugetarilor, un demers pe care l-a taxat drept "inacceptabil".

Geoana a precizat ca initial desemnase pe cineva pentru a merge la Guvern, dar ca, dupa gestul incalificabil al Guvernului de a abroga o ordonanta care se afla in traseul legislativ si in atentia CCR, prezenta PSD nu mai e "un lucru pe care sa-l aprobam". Totodata, liderul social-democrat a spus ca, din punctul de vedere al PSD, orice dialog cu acest Guvern, care mai are de stat doua saptamani, trebuie sa inceteze.

"Cred ca e un gest de sfidare a statului de drept fara precedent. Nu am crezut ca o sa asistam la o situatie care sfideaza orice bruma de bun-simt. (...) Dl. Tariceanu, dupa o greseala de neacceptat, a facut una de nesuportat", a declarat Geoana, comentand emiterea noii ordonante de Guvern, care o abroga pe cea prin care majorarile salariale pentru profesori se amana pana in aprilie 2009 si care ar fi trebuit sa intre in dezbaterea Camerei Deputatilor.

Premierul Tariceanu a chemat, marti, la ora 15.00, la Palatul Victoria, liderii sindicali si pe cei politici pentru semnarea protocolului care cuprinde principiile pe care urmeaza sa fie redactata o lege unitara a salarizarii bugetarilor, anunta Biroul de presa al Guvernului.

CCR se pronunta miercuri in privinta sesizarii Avocatului poporului, urmand ca judecatorii sa ia in discutie doua din cele trei articole ale OUG din 31 octombrie, cele care nu au fost abrogate de OUG de luni, 10 noiembrie.

Curtea Constitutionala a asteptat, marti, prezentarea punctului de vedere al Guvenului, insa Executivul a trimis un fax prin care anunta ca a abrogat ordonanta de urgenta din 31 octombrie, prin care se amana pana in aprilie 2009 cresterea cu 50% a salariilor profesorilor. Dupa ce judecatorii au primit de la Monitorul Oficial textul ca atare al ordonantei aprobate de Guvern luni seara, pe 10 noiembrie asadar, si-au dat seama ca nu tot textul ordonantei din octombrie este abrogat, ci numai primul articol. Ei au constatat, astfel, ca ramane temei de discutie pentru sesizarea formulata de Avocatul poporului, de vreme ce au ramas in vigoare doua din cele trei articole ale Ordonantei din 31 octombrie, cea considerata de Avocatul poporului neconstitutionala.

Judecatorii Curtii Constitutionale se reunesc si miercuri pentru a decide daca amanarea pana in aprilie 2009 a cresterii salariilor de profesori, toti cu exceptia celor debutanti, este sau nu constitutionala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.