Romania si-ar putea retrage trupele din Irak la 1 ianuarie, daca pana la inceputul lunii decembrie nu se ia o decizie politica din partea guvernului irakian care sa includa si statul roman, a declarat, marti, ministrul apararii, Teodor Melescanu.

"In principiu, pe 30 decembrie expira mandatul Coalitiei Multinationale din Irak. In opinia mea, daca pana la inceputul lunii decembrie nu vom avea o decizie politica e greu de presupus ca vom mai putea face in mod eficient activitatea pe care ne-am propus-o. Daca nu vom avea o decizie politica pana la 1 decembrie, la 1 ianuarie este posibil sa ne retragem din Irak", a spus Melescanu.

Potrivit lui Melescanu, la nivelul Ministerului Apararii se analizeaza toate scenariile care ar putea sa apara, de la mentinerea trupelor in actuala structura, la schimbarea misiunilor sau a localizarii. "In asteptarea unei decizii a guvernului irakian, luam in calcul toate variantele, inclusiv retragerea, daca nu va fi o cerere expresa sau o rezolutie a Adunarii Generale care sa ne dea mandatul necesar", a completat Melescanu.

Ministrul Apararii, Teodor Melescanu, a declarat, pe 6 noiembrie, la Arad, ca mandatul trupelor romane in Irak expira in 31 decembrie, prezenta acestora in continuare in acest teatru de operatiuni urmand sa fie stabilita in functie de cererile guvernului din aceasta tara.

Melescanu a spus ca evolutiile posibile in Irak sunt determinate, in primul rand, de dezvoltarile care au loc in aceasta tara. „Pana la 31 decembrie urmeaza ca lucrurile sa se clarifice. Guvernul irakian sa faca o cerere pe care sa ne-o adreseze si noua si altora in legatura cu dorinta de a continua sau nu cu prezenta militarilor in Irak si mai ales cu misiunile pe care fortele Romaniei si ale altor state le vor avea. Nu stiu care va fi solutia pana la urma, pentru ca cel mai greu este sa prevezi viitorul", a afirmat Melescanu, citat de corespondentul NewsIn.

Ministrul Apararii a adaugat ca trupele in Irak vor avea alte misiuni decat cele de pana acum. "Guvernul irakian va cere doua lucruri: o reducere substantiala a prezentei militare straine si in al doilea rand o schimbare de fond a misiunilor pe care aceste forte militare le vor avea in Irak, misiuni care fi concentrate pe sprijinirea, consilierea, asistenta fortelor armate irakiene, a fortelor de securitate, sprijinirea eforturilor populatiei civile pentru reconstructie, asigurarea terminarii cailor de comunicatie si in niciun caz nu vor mai exista misiuni de patrulare care sa asigure securitatea in Irak. Asteptam sa vedem care va fi cererea guvernului irakian si, din punctul nostru de vedere, suntem gata sa analizam implicatiile pentru noi“, a mai declarat Teodor Melscanu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.