Ministrul Catalin Predoiu a declarat, marti, ca seful statului a respins propunerea de numire a Monicai Serbanescu la sefia DNA, dupa ce Traian Basescu a anuntat ca nu sustine schimbarea lui Daniel Morar.
"Administratia prezidentiala ne-a comunicat ieri dupa amiaza refuzul propunerii noastre pentru functia de procuror sef al DNA", a declarat Predoiu.

Ministrul justitiei, Catalin Predoiu, a declarat ca nu are inca o alta propunere pentru un nou procuror-sef al DNA.

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni seara, la emisiunea "Nasul" de la B1 TV, ca nu a dorit sa faca un compromis "in interes de gasca" schimbandu-l pe Daniel Morar de la sefia DNA. Basescu a spus ca DNA este o institutie care nu poate fi intimidata, dar ca si-ar fi dorit mai multa eficienta din partea acesteia. "Lucruri care pareau de neimaginat in legislatura 2000-2004 s-au intamplat si avem o institutie, DNA, care nu se opreste, nu poate fi intimidata. Despre calitatea lucrului DNA, este un subiect pe care nu am a-l aprecia", a precizat seful statului.

Cu o luna inainte, pe 11 octombrie, ministrul justitiei, Catalin Predoiu, a afirmat, la Realitatea Tv, ca numele seful DNA va depinde de alegeri, daca procedura de numire a altui procuror-sef la DNA initiata de el se va incheia dupa scrutinul din noiembrie.

"Daca aceasta procedura se va finaliza dupa, fara indoiala, pentru ca rezultatul alegerilor va aduce un ministru nou. Daca presedintele va respinge propunerea mea, noul ministru are cuvantul. Depinde cine este acest ministru. Sigur ca va influenta si, mai mult decat atat, nu vad nimic anormal in acest lucru", a raspuns Catalin Predoiu la intrebarea daca numele sefului DNA va fi influentat de alegeri.

Procurorul general, Laura Codruta Kovesi, i-a prelungit pana la sfarsitul anului delegarea pe functie a sefului DNA, Daniel Morar, deoarece mandatul sau expira luni, au declarat, sambata, pentru NewsIn, surse oficiale din Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Potrivit acelorasi surse, prelungirea doar pana la sfarsitul anului a delegarii este un lucru obisnuit, astfel ca urmatoarea delegare sa fie luata in calcul in anul celalalt.

Mandatul lui Morar, care a expirat la 12 august, a mai fost prelungit temporar pe 11 august, pentru 90 de zile, de care procurorul general al Romaniei, pana la finalizarea procedurii de numire a unui nou sef la DNA.

Propunerea de numire a Monicai Serbanescu in functia de sef al DNA se afla la presedintie, unde a fost trimisa de ministrul justitiei, Catalin Predoiu, desi Traian Basescu a declarat public ca sustine actuala conducere a Directiei Nationale Anticoruptie.

Sectia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a respins, cu majoritate de voturi, pe 4 septembrie, propunerea ministrului justitiei, Catalin Predoiu, de numire a consilierului sau, Monica Serbanescu, la sefia DNA, insa avizul CSM este doar unul consultativ.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.