Alianta D.A. a decis ieri in unanimitate adoptarea unei rezolutii prin care cele doua partide isi exprima sustinerea ferma pentru Traian Basescu in turul doi al prezidentialelor si respingerea a "orice fel de colaborare politica parlamentara sau de alta natura cu PSD". Rezolutia a fost adoptata dupa ce Delegatia Permanenta a PNL si Colegiul Director al PD s-au intalnit separat pentru a stabili cu ce atitudine sa se prezinte pentru turul II al alegerilor. Pana la urma, textul in cinci puncte intocmit de PNL a fost mai cuprinzator si a fost adoptat si de PD in intregime, ca rezolutie comuna a Aliantei. Toate subiectele fierbinti au fost mentionate de actul Aliantei. Astfel, la punctul 3 al rezolutiei au fost condamnate actiunile de fraudare a alegerilor comise de partidul de guvernamant. Rezolutia exprima inca o data hotararea de a respecta Protocolul Aliantei si de a participa in cadrul Aliantei la formarea de catre aceasta a unui guvern conform procedurilor constitutionale.

Patriciu si Melescanu, sustinatorii PSD

Desigur ca punctul cel mai asteptat din acest act politic a fost respectarea Protocolului Aliantei si respingerea colaborarii cu PSD. Punctele patru si cinci care stipuleaza aceasta decizie nu au trecut fara impotrivirea mai multor simpatizanti ai PSD: Dinu Patriciu, Radu Campeanu, Teodor Melescanu, carora li se adauga Norica Nicolai. Aceasta din urma a insistat alaturi de Dinu Patriciu, pe tot parcursul Delegatiei Permanente a PNL, pentru a nu se exclude colaborarea cu PSD. "Lasati acestui partid (PNL) optiunile deschise, pentru a-si negocia pozitiile ulterior", si-a exprimat Patriciu optiunea pro-PSD. El a propus ca o decizie in acest sens sa se ia doar dupa 13 decembrie, dupa turul II al alegerilor. "Ma simt frustrat", a continuat Patriciu, in speranta ca-i va impresiona pe liberali. Calin Popescu Tariceanu, presedintele interimar al PNL, s-a opus raspicat acestui pact, declarand ca, atata vreme cat el conduce partidul, PNL nu va colabora cu PSD.
Prin formularea aleasa, de excludere a unei colaborari politice parlamentare sau de alta natura cu PSD, Tariceanu a vrut sa evite orice fel de interpretari ulterioare. Liderul PNL si-a aparat partidul de amestecul cu PSD pana la a spune ca, daca rezolutia nu e acceptata in forma completa, cu excluderea colaborarii cu PSD, el este gata sa isi dea demisia.
Tariceanu a trecut rezolutia in forma dorita, cu 55 de voturi pentru si 9 abtineri.

Fraudarea alegerilor poate amana aderarea la UE

Dupa reunirea grupurilor PNL si PD, Tariceanu si Basescu au prezentat intr-o conferinta de presa determinarea lor de a castiga turul II al prezidentialelor pentru a oferi o sansa reala de schimbare Romaniei. Basescu a precizat ca fraudarea alegerilor a fost premeditata si a ajutat prin numirea prefectilor oamenii PSD-ului pentru organizarea alegerilor in locul primarilor. "Romania a fost aruncata in 50 de ani de bezna comunista de fraudarea alegerilor din 1946. Actuala fraudare, daca se va materializa prin guvernarea PSD-ului, va fi si mai grava, pentru ca Romania nu va mai face pasi inainte in aderarea la UE", a precizat Basescu.
Basescu l-a invitat pe Nastase la intalniri zilnice pentru a da posibilitatea electoratului sa aleaga corect. "Continuarea coruptiei guvernului Adrian Nastase nu poate fi o solutie. Sunt hotarat sa castig alegerile pentru a-i servi pe romani, si nu clici de interese", a anuntat Basescu. El le-a transmis romanilor ca alegerile din 12 decembrie constituie un moment de cumpana pentru istoria tarii si ca schimbarea se poate face prin vot, din dorinta de a avea la conducere "altceva decat un neocomunist corupt profund".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.