“E socanta incoerenta intre discurs, vestimentatie si gestica, la majoritatea politicienilor care inunda ecranele televiziunilor romanesti”, sustine consilierul de imagine Nicolas Vartan. Pentru Cotidianul, acesta a analizat imaginea pe care Traian Basescu, Mircea Geoana, Calin Popescu Tariceanu, Elena Udrea, Dan Voiculescu, Miron Mitrea, Vasile Blaga, Cristian Boureanu si Ludovic Orban o afiseaza in spatiul politic.

“Perceptia aparentei fizice e atat de puternica, incat ea poate intari sau diminua perceptia competentelor cuiva, precum si a capitalului increderii pe care o degaja”, sustine specialistul. Nicolas Vartan este stabilit de 20 de ani la Paris, iar din 1995, este consilier de imagine personala pentru oficiali din capitala Frantei si de la Bruxelles.

Traian Basescu:

Avand in vedere ca marimea costumului este cu doua numere mai mare decat cea corecta, personajul pare stingher, caricatural si mai mic decat este in realitate. Lipsa mansetei camasii care trebuie sa depasesca cu 1,5-2 cm maneca sacoului da impresia de indecizie, lipsa de determinare, de anonimat.

Semnatura personalitatii este vehiculata de albul imaculat al mansetei si al gulerului camasii, sub croiala impecabila a costumului, extremitatile corpului, capul si mainile, fiind semnatura imaginii personale.

Solemnitatea impusa de prezenta drapelelor necesita o atitudine de respect, pozitia intamplatoare de interpret de rap este cu atat mai inadecvata si scandaloasa.

Personajul nu respecta valorile pe care le serveste. Gulerul camasii trebuie sa transmita deschiderea, comunicarea, disponibilitatea, pe cand gulerul dlui nu exprima decat ieftinatatea unei camasi de duzina. Cravata nepotrivita, incerta, adauga si ea incertitudine si creeaza accentul unei imagini deplorabile. Privirea scapata de sub control vorbeste despre o persoana care reactioneaza afectiv si care este sub semnul improvizatiei si al nesigurantei.

O incoerenta totala cu functia de reprezentare, de presedinte al tarii. O lipsa de coerenta cu circumstanta, o atitudine populista, nedemna pentru un VIP. Consilierul de imagine de la Cotroceni nu putea autoriza difuzarea unei astfel de ipostaze, daca acest consilier exista. Acum imi explic de ce presedintele Romaniei plecase cu fotoliul in fund de la masa de la Elysee, cand Jacques Chirac ii facuse semn sa se apropie pentru sedinta foto cu jurnalistii.

Aceleasi incoerente. Pantalonul se prabuseste peste pantofi, fiind mult prea larg si prea lung, creand un efect burlan care exprima un mers greoi, o personalitate retrograda, stagnanta. O silueta dinamica se exprima prin linia pantalonului continua care se taie o singura data intr-o cuta inainte de a atinge pantoful.

In schimb, camasa si cravata au fost alese corect. Desi ar trebui sa privilegieze cravatele rosii cu dungi sau cu picatele albe care ar aduce lumina si distinctie in expresia fetei. Sacoul se inchide la primul nasture, lasandu-l pe ultimul deschis. In nici un caz nu poate flutura neglijent ca acela din imagine. E limpede ca personajul nu cunoaste codurile minime si manifesta dispret pentru convenientele sociale si pentru valorile pe care le serveste, atitudinea sa nefiind optionala. Stinghereala si lipsa de incredere in sine se asociaza in mod hazardat cu o nota comica creand un personaj caricatural, nedemn pentru un presedinte.

Consilierul de imagine nu putea autoriza publicarea unei asemenea ipostaze si asocierea siluetei minuscule a personajului cu dimensiunile supradimensionate ale usii. Rezultatul este o caricatura care nu poate provoca decat uimirea si rasul, in nici un caz increderea.

Dan Voiculescu:

Niciodata un costum destinat mediului profesional, cu atat mai mult celui politic, nu poate fi de alta culoare decat negru, gri sau bleumarin. Batista de la buzunarul hainei se poate afisa doar dupa ora 18. Desi are camasa cu mansete, intreaga atitudine transmite imaginea unui om desuet, demodat, scos de la naftalina.

In cazul supraponderabilitatii evidente nu se poarta sacouri cu doua crapaturi, care prin deschidere adauga volum intr-o parte a corpului deja supradimensionata, diforma. Este un personaj cu o anumita forta comica, potrivit unui casting pentru Commedia de'll Arte, in rolul lui Pantalone.

Costumul cu dungi tenis are inca un parfum de scandal si afaceri necurate care aminteste de Al Capone si lumea interlopa. Bineinteles, total nepotrivit si in lipsa de coerenta cu functia, varsta, circumstanta. La costum in dungi, singura cravata posibila este una uni. Un om politic care urmareste un impact si eficienta in urma discursului sau nu se poate imbraca asa decat cu riscul de a obtine efectul contrar. Totul participa la expresia unei imagini desprinse de realitate, intr-un domeniu de fictiune politica cu personaje grobiene, necinstite si impostoare.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.