Parlamentul se reuneste luni, la ora 14.00, in sedinta comuna pentru dezbaterea motiunii de cenzura depuse de PD-L, la doar trei ore dupa sedinta Senatului, in care urmeaza sa se dea votul asupra OUG de amanare a majorarii cu 50% a salariilor profesorilor pana in aprilie 2009.
Motiunea de cenzura a PD-L, intitulata "Educatia ramane, Guvernul pleaca" a fost citita in cursul saptamanii trecute, intr-o sedinta comuna a celor doua Camere ale Parlamentului, in sala fiind prezent si premierul Calin Popescu Tariceanu. PD-L solicita prin motiunea de cenzura demisia Cabinetului Tariceanu pentru ca "ignora drepturile cetatenilor", "genereaza o criza sociala de proportii" si "sfideaza o lege votata in unanimitate de Parlamentul Romaniei".

Documentul sustine ca profesorii au fost supusi unui "tratament nedemn", care i-a silit sa-si paraseasca meseria si aminteste de atitudinea fostului ministru al Educatiei in momentul in care legea de majorare cu 50% a salariilor profesorilor a fost votata in Parlament. "Mai mult, insusi ministrul liberal al Educatiei a votat legea, alaturi de toti colegii sai din PNL, incredintati si ei, probabil, de realitatea spuselor presedintelui lor de partid", se arata in textul motiunii de cenzura. Parlamentarii PD-L il acuza pe seful Executivului ca incerca sa invrajbeasca cetatenii impotriva profesorilor, spunand ca marirea salariilor a generat criza din Romania, "in conditiile in care niciun leu nu a fost inca platit in plus la salariile celor din educatie".

Primul-ministru a caracterizat demersul democrat-liberalilor drept unul "pur politicianist". "Despre motiune nu stiu ce sanse are sa treaca, mi se pare insa ca este evident altceva. Dupa inceperea campaniei electorale sa depui o motiune de cenzura este un gest de cea mai pura factura politicianista, asa cum ne-a invatat PD-L in ultimii doi ani si, bineinteles ca nu pot sa nu remarc ca si-au gasit si cu cine sa se asocieze la acest demers cu PRM. Cred ca aceasta asociere vorbeste mult despre PD, ce politica face, daca mai era vreun dubiu", a spus premierul imediat dupa ce textul motiunii a fost citit in Parlament.

Motiunea de cenzura a fost semnata initial de 132 de parlamentari, alaturi de cei ai PD-L si de 13 senatori si 21 de deputati din PRM, doi social-democrati, un conservator, un independent si un reprezentant al minoritatilor punandu-si semnaturile pe lista de sustinere a motiunii de cenzura. Ulterior, senatorii PSD Ionel Ciuclea si Traian Mandru si-au retras semnaturile, ramand valabile semnatura senatorului PC Rodica Stanoiu, a deputatului independent Sorin Paveliu si a lui Nicolae Paun, reprezentant al minoritatilor nationale in Camera Deputatilor.

Potrivit art. 113 alin. (1) din Constitutia Romaniei, motiunea de cenzura se adopta cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, ceea ce reprezinta minimum 232 de voturi. PD-L si PRM, singurele partide politice care au declarat ferm ca vor vota motiunea de cenzura, nu reusesc sa acopere numarul necesar de voturi.

Liderul PSD Mircea Geoana a declarat saptamana trecuta ca demersul PD-L de a depune motiune de cenzura ascunde de fapt planul "real" de amanare a alegerilor si ca social-democratii vin cu o solutie mai rapida si mai concreta, respingerea de catre Parlament a ordonantei care amana majorarile salariale.

Inainte sedintei comune a Parlamentului, la Senat sunt programate doua sedinte importante- cea a Comisiilor de munca si de invatamant reunite pentru a da raport asupra Ordonantei de urgenta a Guvernului privind amanarea aplicarii majorarilor salariale pentru profesori, la ora 10.00, si o ora mai tarziu sedinta plenului Senatului, in care urmeaza sa fie supusa votului aceasta OUG. Decizia convocarii celor doua comisii desemnate sa redacteze raportul la Ordonanta de urgenta a fost luata dupa ce senatorii membri ai Comisiilor de munca si de invatamant au lipsit de la sedinta de saptamana trecuta si cvorumul de lucru nu a fost asigurat. Comisia pentru invatamant s-a intrunit insa separat si a adoptat, in unanimitate, un raport de respingere a Ordonantei de amanare a majorarii cu 50% a salariilor profesorilor."Consideram ca ordonanta ca atare creeaza premisele anularii complete a cresterii salariale a profesorilor", a afirmat presedintele Comisiei de invatamant a Senatului, Irinel Popescu.
Totodata, Comisia juridica a Senatului nu a reusit sa dea un aviz cu privire la Ordonanta de Urgenta a Guvernului privind amanarea majorarii salariilor profesorilor, pentru ca votul a fost la egalitate, la sedinta comisiei de saptamana trecuta fiind prezenti sase senatori. Comisia de buget, finante a Senatului a dat aviz negativ Ordonantei de urgenta a Guvernului, noua dintre cei unsprezece membri ai Comisiei fiind impotriva ordonantei, potrivit presedintelui Comisiei, Paul Pacuraru.

Este de asteptat ca OUG de amanare a majorarilor salariale pentru profesori sa fie respinsa de Senat, tinand cont ca reprezentantii PD-L, PSD si PRM au declarat ca vor vota impotriva ordonantei. "Vom vota consecvent cu vointa exprimata de partidul nostru, prin grupul parlamentar de la Camera Deputatilor, in sensul sprijinirii legii. Mai concret spus, vom vota impotriva ordonantei de urgenta", a afirmat viceliderul grupului PSD din Senat Alexandru Athanasiu.

Pe de alta parte, secretarul general al PD-L, Vasile Blaga, a declarat saptamana trecuta, la Realitatea Tv, ca votul PSD impotriva OUG de prorogare a majorarilor salariale este unul de imagine, deoarece, nesustinand motiunea de cenzura, lasa in functie un Guvern care poate decide o noua amanare."Va fi un joc din nou al PSD-ului in spatele acestei legi", a afirmat Blaga, care a prezentat, ca argument, care va fi, din perspectiva sa, calendarul trecerii OUG de amanare a cresterilor salariale ale profesorilor prin Parlament, in paralel cu votarea motiunii. El a estimat ca "toata lumea" se va "grabi" sa voteze impotriva. "PSD-ul va vota impotriva Ordonantei de urgenta in Senat. Vor vota toti in afara de PNL in Senat impotriva Ordonantei care anuleaza legea", a comentat secretarul general al PD-L. El a precizat ca, ulterior, PSD se va prezenta in fata electoratului cu mesajul "vedeti, domne', ca am anulat-o in Senat!?". "Vor vota impotriva motiunii (PSD - n.r.), ramane Guvernul, mergem in Camera, anulam si in Camera Ordonanta, dupa care vine Guvernul Tariceanu si din nou da o alta Ordonanta de urgenta", a incheiat el.
In opinia lui Blaga, votarea OUG si a motiunii de cenzura vor fi noi prilejuri de a demonstra cearta "de forma" dintre PNL si PSD. "Au incercat sa faca un joc in doi in campanie si nu le-a mers. Sa se certe de forma PSD-ul cu PNL-ul si sa ignore in campanie PD-L-ul, asta a fost strategia lor pe care am terminat-o in primele trei zile de cand si-au lansat-o", a comentat liderul PD-L.

Marko Bela a afirmat ca pozitia UDMR este ca urmatorul Parlamentul si urmatorul Guvern vor avea ca prioritate rezolvarea problemei privind majorarea salariilor profesorilor. "In ceea ce ne priveste, dupa parerea noastra, urmatorul Parlament si urmatorul Guvern trebuie sa aiba ca prima prioritate rezolvarea acestei probleme. Din partea noastra atata putem sa promitem", a spus Marko Bela.
Premierul Calin Popescu Tariceanu , aflat intr-o vizita la Galati in data de 5 noiembrie, le-a cerut parlamentarilor sa fie responsabili atunci cand vor discuta OUG privind amanarea majorarii salariilor din educatie, explicand ca aplicarea cresterii salariale va duce economia nationala intr-o criza pe care tara nu a mai cunoscuta dupa 1990. "Important este ca, atunci cand Parlamentul legifereaza in domenii economice, sa se tina seama de implicatiile, de costurile pe care legile le antreneaza. Ar fi bine ca cei care in Parlament in zilele urmatoare vor discuta ordonanta sa-si scoata ochelarii cu care au lucrat cand au legiferat si sa citeasca putin ceea ce presa relateaza despre efectele pe care criza economica mondiala le are si in Romania", a declarat primul-ministru la Galati, oferind drept exemplu situatia inregistrata la Combinatul de Otel din Targoviste, unitate care a anuntat ca va trimite in somaj tehnic 3.000 dintre cei 3.700 de angajati.

Legea privind majorarea salariilor cu 50% a cadrelor didactice a trecut de Parlament, fiind votata in unanimitate de catre toate grupurile politice. Ulterior, Guvernul a considerat ca nu are resursele pentru punerea in aplicare a masurii, iar PNL a mandatat Executivul sa gaseasca o cale juridica de a evita o atare majorare salariala. Presedintele, desi a vorbit despre criza economica iminenta si despre necesitatea conducerii fondurilor bugetare catre investitii, nu catre consum, a apreciat ca invatamantul este o "investitie", astfel ca a promulgat textul Parlamentului. Traian Basescu si-a explicat gestul considerand ca se vor da bani contra reforma. Ulterior, Guvernul a adoptat o OUG prin care a prorogat termenul de intrarea in vigoare a maririi cu 50%, pasand rezolvarea situatiei catre noul Executiv care va rezulta din configuratia politica de dupa alegerile parlamentare din 30 noiembrie.

Potrivit articolului 2 din OUG, valoarea coeficientului de multiplicare 1,000 a salariilor personalului didactic din invatamant, stabilit prin Legea de aprobare a OUG 15/2008 privind cresterile salariale ce se vor acorda in anul 2008 personalului din invatamant „se va aplica incepand cu plata drepturilor salariale aferente lunii aprilie 2009, in conditiile prevazute de legea unitara de salarizare a personalului din sectorul bugetar si tinand seama de gradul de indeplinire a criteriilor de performanta, de cresterea competitivitatii si calitatii actului de invatamant”. In continuare, se adauga articolul care prevede ca „valoarea coeficientului de multiplicare 1,000 a salariilor personalului didactic din invatamant, aplicabila in perioada ianuarie - martie 2009 inclusiv, se va stabili prin actele normative care vor reglementa cresterile salariale ce se acorda in anul 2009 personalului din sectorul bugetar”.

Executivul a motivat si refuzul de a mari salariile cadrelor didactice in conditiile Legii adoptate de Parlament. Astfel, potrivit preambulului ordonantei de urgenta emise de Guvernul, cheltuielile de personal suplimentare generate de marirea salariilor cadrelor didactice sunt de 711 milioane de lei pentru perioada ramasa din 2008, ceea ce reprezinta 0,14% din PIB, si de 4.265 milioane de lei pentru intregul an 2009, respectiv 0,74% din PIB. „In actualul context economic mondial extrem de dificil, care se reflecta si asupra Romaniei, efortul financiar al maririi salariilor cadrelor didactice nu poate fi sustinut. O astfel de masura ar obliga la majorarea deficitului bugetar sau la reducerea drastica a cheltuielilor cu investitiile”, se arata in documentul oficial.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.