Prim-vicepresedintele PD-L, Theodor Stolojan, a criticat duminica Guvernul pentru lipsa unei strategii anti-criza si l-a atacat pe liderul PSD Mircea Geoana, sustinand ca are "mintea ratacitoare si schimbatoare" cand vorbeste despre criza economica

"Guvernul PNL-PSD nu a facut altceva decat sa creasca vulnerabilitatea Romaniei in fata acestei crize", a declarat duminica Theodor Stolojan. El a adaugat ca Guvernul nu are propria strategia anti-criza, si ca Romaniei ii lipseste buna guvernare.

Theodor Stolojan l-a atacat si pe Mircea Geoana, sustinand ca acesta are mintea "ratacitoare si schimbatoare" atunci cand vorbeste despre criza ecomomica mondiala. "Spre deosebire de ceea ce este in mintea ratacitoare si schimbatoare a domnului Geoana, spunem foarte limpede - aceasta criza financiara internationala este rezultatul neglijarii brutale a fundamentelor economiei de piata", a spus Stolojan, care a adaugat ca presedintele PSD face promisiuni in functie de auditoriu caruia i se adreseaza.

Atacurile la adresa lui Geoana au continuat, Theodor Stolojan tinand sa ii spuna liderului PSD ca in SUA nu a castigat capitalismul de stat. "Doresc sa-i transmitem o veste si domnului Geoana, in America nu a invins nici socialismul, nici capitalismul de stat, cum isi inchipuie dansul", a declarat prim-vicepresedintele PD-L.

In ceea ce priveste solutiile partidului pentru contracararea efectelor crizei mondiale in Romania, care in opinia lui Stolojan ar putea avea loc din cauza vulnerabilitatii economie din acest moment, PD-L a prezentat un program anti-criza pe care doreste sa-l puna in aplicare "din prima zi", daca va forma viitorul Guvern.

Potrivit lui Stolojan, acest program urmareste trei scenarii pe care economia romaneasca le-ar putea urma in 2009, si anume: cresterea economica de 7%, de 5% sau de 4% pe an, fara sa dea alte detalii.
Printre masurile prevazute in acest program, pe plan extern, PD-L a propus Comisiei Europene si Bancii Europene Centrale infiintarea unui sistem de creditare pentru "golurile de lichiditati" la care sa aiba acces bancile tarilor din afara zonei euro, care in opinia liderului PD-L se afla "la periferia pietei economice".

Pe plan intern, una dintre masurile pe care Theodor Stolojan a mentionat-o este scutirea de impozit pe profitul reinvestit. Aceasta masura a fost evocata si de Mircea Geoana, motiv pentru care Stolojan l-a atacat din nou, declarand ironic ca-i va inmana acestuia programul lor ca sa se inspire din el. "Domnul Geoana, de cateva zile, a inceput sa vorbeasca de scutirea impozitului pe profitul reinvestit, dar ii putem da tot programul nostru, ca sa se inspire din el", a precizat Stolojan.

Alte masuri avute in vedere de PD-L sunt reforma administratiei publice - descentralizarea, schimbarea legislatiei privind exproprierea de imobile in vederea construirii de autostrazi, stimularea investitilor straine si adoptarea unei legi privind sistemul bugetar de salarizare si echilibrarea acestor salarii pentru a nu mai exista excese salariale sau "baroni bugetari", dupa cum i-a catalogat Theodor Stolojan.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.