Reuniunea informala a sefilor de stat si de guvern din statele membre ale Uniunii Europene, la care participa presedintele Traian Basescu si primul-ministru Calin Popescu Tariceanu, a fost convocata in scopul aprofundarii concluziilor ultimului Consiliu European si identificarii de propuneri si initiative pe care Uniunea le va promova la Summitul G-20 din 15 noiembrie, de la Washington.

Reuniunea de la Bruxelles va permite o evaluare a situatiei economice si financiare in cadrul Uniunii Europene, precum si a stadiului de transpunere in practica a masurilor decise la Consiliul European de toamna, se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale remis agentiei NewsIn. "Pe fondul actualei crize financiare, Uniunea Europeana a demonstrat capacitatea de a propune solutii eficace pentru reechilibrarea sistemului financiar. Este important ca impreuna cu partenerii sai internationali sa traseze perspectiva continuarii demersurilor la scara globala", se mai precizeaza in comunicatul Administratiei Prezidentiale.

Membrii Guvernului au discutat marti pozitia Romaniei la summit-ul european informal pe baza unei Note prezentate in sedinta de Ministerul Afacerilor Externe. Avand in vedere faptul ca discutiile in cadrul statelor UE s-au concentrat pana acum pe masurile luate in zona euro si in cateva vechi state membre, printre mesajele pe care Romania le va da va fi si cel transmis deja public de primul-ministru cu privire la atacurile de tip SWAP asupra monedei nationale, a anuntat Executivul. "Asa cum a precizat si in interventiile publice anterioare, primul-ministru insista ca monedele nationale din statele non-euro sa fie protejate de atacurile speculative. In acest sens, primul-ministru a avut convorbiri cu premierii Poloniei, Ungariei si Bulgariei pentru a formula un punct de vedere comun", a precizat purtatorul de cuvant al Guvernului, Camelia Spataru.

La reuniunea de vineri de la Bruxelles vor participa, de asemenea, Presedintele Parlamentului European si Presedintele Bancii Centrale Europene.